EN VILDE i Eksjö – hotar hela kommunledningen | Höglandsnytt
Eksjö Toppnyheter

EN VILDE i Eksjö – hotar hela kommunledningenMajoriteten i Eksjö kommun är hotad. En allianspolitiker har blivit s k politisk vilde och nu är alliansstyret i gungning.

UPPDATERAD: 1225, 1730

Sedan valet 2006 styrs Eksjö kommun av en M+C+Kd+L-allians. Den vann också valet 2014 men majoriteten vara bara ett par ledamöter i fullmäktige. Nu är den ännu mindre, så liten den kan vara.

Den politiske veteranen Jan Lindholm kom nyligen in i fullmäktige igen för moderaterna efter att andra ordinarie sedan valet 2014 lämnat sina uppdrag. Nu är Lindholm inte moderat längre.

Efter ett antal motioner (av allt att döma inte helt förankrade hos moderatledningen i kommunen) och ett långt kritiskt anförande vid senaste kommunfullmäktige står Jan Lindholm numer under beteckningen ”saknar partitillhörighet”, en s k politisk vilde. Han kan inte bli av med sin fullmäktigeplats (väljarna har röstat in honom). Däremot har Lindholm blivit av med sin post som medlem av barn- och ungdomsnämnden.

Detta innebär att M+C+Kd+L nu bara har 25 av 49 mandat i fullmäktige. Detta visar vikten av att alliansen har med sig L som bara har ett mandat i fullmäktige och ingen plats i kommunstyrelsen och att närvaron vid fullmäktigemötena kommer bli särskilt viktig det kommande året. Det räcker med en frånvarande ledamot för att alliansen ska kunna röstas ner. Synnerligen viktigt inte minst vid omröstning om budgeten i höst.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook