Aneby Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter Sävsjö Vetlanda Ydre

ENORM Kalle Anka-effekt

Mellan klockan 15 och 16 på julafton sjunker svenskarna ner i tv-soffan och telefonerna tystnar, åtminstone något, på SOS Alarm. Förra året minskade samtalen med 11 procent jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.

– Jag hade hört talas om ”Kalle Anka-effekten” av kollegor, men förstod inte hur stort det var förrän jag själv satt och svarade på 112 på julafton. Man tror inte att det är sant. Det finns en så otroligt stark tradition att samla familj och vänner och sitta ner just då, vilket säkerligen leder till att färre akuta händelser sker under ”Kalle Anka-timmen”. Efter klockan fyra får man även en del samtal där folk säger att de har väntat till efter programmet med att ringa 112, säger Niclas Eriksson, operatör vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

– ”Kalle Anka-effekten” visar att vi själva kan agera för att minska risken för olyckor och akuta händelser, även om det kanske inte är en långsiktig lösning att sitta i soffan hela julen. Se därför till att ha broddar och reflexer när ni går ut, kör extra försiktigt om det är halt, be någon hålla i stegen när ni sätter upp julbelysningen, drick måttligt med alkohol och släck ljusen när ni lämnar rummet, så får fler människor en riktigt god jul i år, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Kalle Anka-timmen, minskning av 112-samtal de senaste fem åren. Minskat antal 112-anrop mellan klockan 15 och 16 jämfört med de tre närmaste timmarna före och efter.

2012: 23 procent

2013: 26 procent

2014: 20 procent

2015: 16 procent

2016: 11 procent

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook