Jönköping Jönköpings län

Enorm läkarmiss: cancern spred sig i kvinnans kropp under flera år


En hudförändring som bedömts vara godartad, visade sig senare vara malignt melanom. Nu måste kvinnan cancerbehandlas för metastaser på grund av den katastrofala läkarmissen och Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria hos Inspektionen för vård och omsorg.

Personalen på medicinsk diagnostik har utrett händelsen själva och ska nu låta Ivo granska fallet.

Det hela gäller en borttagen hudförändring som patologen bedömt som godartad och helt borttagen. I samband med mammografiscreening några år senare upptäcktes en förstorad lymfkörtel i högra armhålan. Provtagning visade att det var en dottertumör (metastas) från hudförändringen.

Patologen undersökte då åter den hudförändring som tagits bort och upptäckte att provet felbedömts. Hudförändringen var malignt melanom.

Efter flera undersökningar konstaterades en förstorad lymfkörtel i höger armhåla, men utan spridning. I fettvävnad som opereras bort hittade patologen en lymfkörtel med metastas av malignt melanom. Patienten remitterades till onkologkliniken för uppföljning och eventuellt kompletterande behandling, men ingen ytterligare behandling krävs, uppger Peter Blomstrand, chefläkare och ansvarig för lex Maria i Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook