Jönköping Jönköpings län Toppnyheter

Enormt polisfiasko – poliser hittade på falska nyheter

Polisen i Jönköping/Södra Vätterbygden får nu stark intern kritik efter att ha spritt falska nyheter till media under onsdagen.

Vid ett presskonferens med media i länet under förmiddagen kunde polisen berätta om att någon anmält ett luciatåg eftersom anmälare trodde att det var en Kukluxklansamling.

Flera medier rapporterade om detta eftersom utgångspunkten är att polisens redogörelser är välgrundade på fakta. Så var det inte.

Vid 17-tiden kom en dementi från polisen.

Vid presskonferenserna som hålls regelbundet ett antal gånger under veckorna utgår ansvariga poliser från ett internt dokument, en sorts dagbok, när de går igenom den senaste tidens händelser. Dagboken är en journal som kortfattat nämner händelser som stuckit ut i verksamheten. Vid onsdagens uppkoppling fanns en journalanteckning som förts in som ett internt skämt vilket inte hade framgått till den polis som höll i informationen.

– Det här är inte acceptabelt. Du måste kunna lita på att den informationen polisen ger ut stämmer. Men ibland smyger det sig in fel, i det här fallet var det ett skämt som inte blev bra, säger Fredrik Lindfors, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden som nu lovar att se över sina rutiner för att säkerställa att den typen av misstag inte sker igen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook