Nyheter Vetlanda

Ensamkommande flyktingbarn får sommarjobb i Vetlanda

Ensamkommande flyktingbarn i Vetlanda kommun ska nu få möjlighet till sommarjobb och praktik, enligt ett förslag från Socialförvaltningen som vill satsa på integration.

Det handlar om 14 ungdomar i åldrarna 16 till 18 år som ska erbjudas sommarjobbsplatser genom kommunens försorg.
Tanken från socialchefen Bengt Ericssons sida är att ungdomarna ska få språkträning, kontakter med folk i Vetlanda, lära sig ett yrke, motiveras att studera och sysselsättning.
16-åringarna ska få sommarpryoplatser och de äldre ska få sommarferiejobb.

Förhoppningen är också att alla flyktingungdomar som läser språkintroduktion ska få praktikplatser.

Kommunstyrelsen ska ta ställning till förslaget nästa vecka. Styrelsens personal- och organisationsutskott har redan sagt ja och begärt extra pengar från kommunledningen.

Tanken är att en sommarpraktikplats ska ge 135 kr/dag.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

16 Comments

 1. Visst är det bra att vi sätter dem i arbete ? men samtidigt finns det de Svenska ungdomar och vuxna som inte har något jobb så varför ska dem ha förtur på de få jobb som finns ?

 2. Ne men våra ”svenska ungdomar” då som går utan arbete?
  Låta massa flyktingar komma hit och få jobb när det finns hur många ungdomar som är födda och uppvuxna här som går utan jobb.

  Jag fattar inte hur detta samhälle fungerar.

  1. Verkar som flyktingar och invandrare går före etniska svenskar i det mesta i detta samhälle.

 3. . Förövrigt handlade det väll om integration inte sommarjobb Vetlanda bo mupp

 4. Sören S….du verkar vara en mycket mogen person som kallar andra för mupp, men man känner väl andra genom sig själv förmodar jag. Jag tror nog att det inte bara är du som fattar att detta handlar om sommarjobb, men på vilket sätt försvarar det att det finns svenska ungdomar som inte kan få något sommarjobb pga. av den stora efterfrågan. Men i din värld är det väl självklart att flyktingar går före svenska ungdomar.

  1. Jag försvarar inte att ungdomar inte får jobb.
   Men jag tror inte att det hade dykt upp en massa extra jobb om man nu skulle ta bort de här 14 praktik och ferieplatserna heller. + & – du vet hur det funkar?

   1. Jag vill egentligen inte hamna i en diskution här, men måste bara få förklarat för mig varför du anser att flyktingar skall gå före våra egna barn? Detta gäller inte bara sommarjobb som i detta fallet, utan det finns tusentals ungdomar i bostadskö som ser flyktingar bara glida förbi bostadskön. Jag kan bara se i samhället där jag bor där det inte funnits någon lokal till ungdomarna som kommunen kunna avvara, men efter att vi fått en 10% ökning av befolkningen över en natt så fanns det helt plötsligt 2 lokaler…en till männen och en till kvinnorna bland flyktingarna! Jag förstår att ”riktiga” flyktingar som verkligen flyr från krig ska ha hjälp….men det var länge sen som vissa länder i Afrika klassades som riskzoner på detta sättet, ändå fortsättter det välla in folk från dessa länder. Sen ska det bli kul att se hur trädkramare och vänsteranhängare löser alla problem för den yngre generationen som allt detta medför.

    1. Vad artikeln handlar om är ju att 14st ungdomar ska under ett par ynka veckor ska få praktik och feriearbete.
     ”Tanken från socialchefen Bengt Ericssons sida är att ungdomarna ska få språkträning, kontakter med folk i Vetlanda, lära sig ett yrke, motiveras att studera och sysselsättning.”
     Detta måste ju gå hand i hand med citat: Jag förstår att ”riktiga” flyktingar som verkligen flyr från krig ska ha hjälp….”

     Och sedan när var alliansen ” Trädkramare och vänsteranhängare” man måste nog vara en riktigt bajsbrun facist för att dra de parallellerna…

     Hejja Vetlanda kommun!!!!

     1. Det som är typiskt för en person som saknar vettiga argument är att börja kasta glåpord till höger och vänster, och den känslan fick jag direkt efter dina första inlägg. En person behöver varken vara facist eller rasist vilket tydligen har blivit ett välanvänt ord i dagens samhälle. Jag kan med mitt sista inlägg här i den här frågan att alla jag känner som är trötta upp över öronen på dagens flyktingpolitik är varken facister eller rasister, utan helt vanliga arbetarfamiljer med barn vars framtid dom är mycket bekymrade för…..men jag förväntar mig inte att du ska förstå detta. PS. Jag är moderat, men för den skull behöver jag inte tycka om allt moderaterna står för.

 5. Märkligt… vad gör ni åt våra svenska tonåringar på sommarlovet och åt våra arbetslösa ungdomar..??

 6. Sören s är väl en blåögd lite mupp som inte har fått upp ögonen för hur verkligheten faktiskt ser ut!
  Jag själv är ganska ung och har många kompisar som inget hellre vill ha ett arbete men som situationen ser ut så går det inte.

  En bra inväg vore ett sommar jobb men det är ju bättre att våra svenska ungdomar får gå till socialen för att överleva.
  Sören du kanske skulle kunna ställa dig på torget och dela med dig av dina tillgångar till ungdomarna!

 7. Innan ni talar om att de tar jobb från svenska ungdomar – lägg märke till lönen. Jag har en känsla av att svenska ungdomar värderar sitt sommarlov högre än 135 kronor per dag…

  1. Många högstadieungdomar som jobbar för den lönen. Har varit så i ända sedan jag gick i skolan för 15 år sedan.

 8. Nu blir jag riktigt upprörd det finns så många unga som går utan jobb som verkligen vill ha ett jobb!!!! och det vet ni ge dem först främst jobb och sluta med tycka synd syndromet om dessa
  hur mycket kommer dem flyktingar kosta lägg dem pengarna på våra svenska ungdomar istället!!

Kommentarer avstängda