Debatt

Ensamkommande flyktingbarn glöms bort i valrörelsen

Under år 2010 beräknas drygt 3 000 ensamkommande flyktingbarn söka skydd i Sverige – 50 barn per vecka! De är på flykt från krig, förföljelse, våld och hot. De har skilts från föräld­rar och släktingar. Många har riskerat sina liv på vägen hit.

De har rätt till ett värdigt mottagande.

 

Kommunerna, men också vi som medmänniskor, har ett stort ansvar för att ensamma barn och ungdomar får en plats att landa tryggt i väntan på besked om de ska få stanna i Sverige. Men det kan ta veckor att få en god man, och i genomsnitt tre månader att få lämna transitboendet. Under juli månad väntade 458 barn på besked om en plats där de kan landa tryggt. Det är inte ett värdigt mottagande!

 

Valrörelsen har hittills handlat mest om ekonomi och arbetstillfällen. Det är viktiga frågor, men inte det enda som är viktigt! Rädda Barnen uppmanar de politiska partierna att ta ställning för ett värdigt mottagande av barn på flykt!

 

På lördag den 4 september genomförs manifestationen ”Låt barn på flykt få landa tryggt” i åtta städer i Sverige. Manifestationen belyser vikten av:

ett värdigt mottagande av barn och unga på flykt att fler kommuner ska ta emot ensamkommande flyktingbarn ett medmänskligt och öppet samhälle, för alla barns rättigheter – utan åtskillnad

KAJSA DANIELSSON

Ordförande  Rädda Barnen i Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook