Etelka Huber svarar Lars-Göran Halldin (25/8)

Miljöpartiet har ett högt djurskyddstänkande- och detta skulle fd. lantbruksdirektör Halldin veta om han bemödat sig om att läsa vårt partiprogram. Naturligtvis eftersträvar vi svenskt i så hög utsträckning som möjligt.

Dels för att den svenska djurskyddslagen har högre krav än de flesta andra länder. Om vi tittar i EU så finns det inom EU en minimilagstiftning för djurhållning som flertalet länder nöjer sig med. Sveriges djurskyddslag ställer högre krav på djurhållarna än så, och det är bra. Dessutom är en av Miljöpartiets paroller närproducerat, en självklarhet för att miljöpåverkan ska bli så låg som möjligt.

 

Vi är i vårt partiprogram väldigt tydliga med varför vi strävar efter ekologiskt. Vi behöver ekologisk produktion av flera skäl:

               Ekologisk produktion bidrar till att nå miljömålen.

               Ekologisk produktion bidrar till en bättre hushållning med naturresurser.

               Ekologisk produktion bidrar till en bättre djurhållning.

               Ekologisk produktion motsvarar bättre konsumenternas önskemål.

               Ekologisk produktion bidrar till en mer levande landsbygd.

               Ekologisk produktion stärker det svenska jordbrukets konkurrenskraft på sikt.

               Ekologisk produktion är mindre fossilberoende och mindre sårbar.

 

Ekologisk produktion syftar till att få en livsmedelsproduktion som både värnar om djur och miljö och som är konkurrenskraftig på lång sikt. Ekologiskt lantbruk innebär att lantbrukarna hushåller med tillgängliga naturresurser och även tar stor hänsyn till miljön när de producerar mat. Självförsörjningsgraden inom det ekologiska lantbruket är hög.

 

 Den ekologiska produktionen bidrar till andra viktiga värden, något som lyfts fram alldeles för lite t ex att komma tillrätta med de sönderslagna kretsloppen av näringsämnen i samhället. En ökad självförsörjning av klimateffektiva energiinsatser i produktionen. Fördelen för lantbrukaren att slippa arbeta med kemiska bekämpningsmedel samt den risk för både människor och miljö som finns inbyggd i den hanteringen är också viktiga aspekter.

 

Ett landskap rikare på biologisk mångfald.

 

Den ekologiska produktionen ger ett stort bidrag till att upprätthålla de ekosystemtjänster, de gratistjänster, som hela mänskligheten är beroende av.

 

Enligt en banbrytande studie som nyligen publicerats i tidningen Nature, en av världens högst ansedda vetenskapliga tidskrifter, är det brutna kretsloppet för kväve ett av tre områden där mänsklig aktivitet klart överskridit de ekologiska ramarna på global skala. Kretsloppen är brutna mellan stad och land, och många gånger mellan växtodlingsgårdar och djurproduktionsgårdar.

 

I Sverige märker vi problemen i form av försurade marker och sjöar samt övergödda sjöar, vattendrag och hav. En bärande tanke i ekologisk produktion är att sluta kretsloppen. En rapport från Centrum för uthålligt lantbruk vid SLU (Ekologisk produktion – möjligheter att minska övergödning, 2009) drar slutsatsen att ekologiska gårdar har ett signifikant lägre överskott av kväve per hektar än konventionella gårdar.

Genom att inte använda konstgödsel och bekämpningsmedel minskar växtnäringsläckaget och utsläpp av gifter i miljön, vilket också gynnar den biologiska mångfalden. Ekologisk produktion bidrar till att nå miljömålen: Giftfri miljö, Ingen övergödning, Grundvatten av god kvalitet, Ett rikt odlingslandskap samt Ett rikt växt- och djurliv. För ett sjätte mål, Begränsad klimatpåverkan, verkar den sammanvägde bilden vara att ekologisk produktion har positiv, enligt rapporten.

 

Ekologiskt lantbruk, är alltså formeln, vi vill använda för att producera mat på de svenska åkrarna som kan konkurrera på marknaden. Dessutom ser vi kväveskatten som en övergång till ekologiskt lantbruk där vi inte använder konstgödselkväve. Långsiktigt uthålligt lantbruk strävar vi efter.

 

Jordbruksminister Eskil Erlandssons (C) politik leder till att mindre jordbruk slås ut och istället tas över av storskaliga jordbruk, industrialiserade jordbruk där både människa, djur och jord utarmas. Dessutom är den centerpartistiske Erlandsson en stor vän av GMO- livsmedel och grödor. För 13 000 gårdar under 8 tunnland åker har dessutom Erlandsson tagit bort gårdsstödet. Politiken som förs utarmar landsbygden. Ekologiskt är för centerpartiets Erlandsson ett skällsord, misstänker jag.

 

Så, herr Halldin, visst är Miljöpartiets jordbrukspolitik vänligare mot såväl människa som djur och natur!

 

ETELKA HUBER

Bodafors

riksdagskandidat

 

Miljöpartiet de Gröna i Jönköpings län


Publicerat

i

av

Etiketter: