Ett övergrepp mot alla i Nässjö | Höglandsnytt
Debatt

Ett övergrepp mot alla i Nässjö


[adrotate banner=”27″]
”I vårt Nässjö blir det ett övergrepp mot oss alla när något sådant här sker”, skriver företrädare för Tillsammans Nässjö i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om nazistattacken i Nässjö för några dagar sedan.
[adrotate banner=”27″]
Många associerar sitt hem som en plats för trygghet, en plats där en kan slappna av och bara vara. Till sitt hem bjuder man in andra, man umgås kanske och tar en stund till att diskutera världshändelser med sina nära och kära. Ett hem kan även vara en plats för avskildhet, en rofylld plats, ett ställe för eftertanke och reflektion. Kort sagt är ett hem en trygg plats där en själv sätter villkoren. En frizon.

I helgen läste vi om att en familj i vårt Nässjö blivit utsatt för ett hatbrott. Några individer valde att inkräkta på dessa människors hem genom att rista in ett hakkors på deras ytterdörr. Den dörr som borde vara en symbol för deras trygghet blev plötsligt en symbol för hot, rädsla och hat.

I vårt Nässjö blir det ett övergrepp mot oss alla när något sådant här sker. När du blir hatad och kränkt på grund av din hudfärg, din uppfattade etnicitet, din religion eller din sexuella läggning blir vi rädda. Det är oacceptabelt att inte kunna känna sig trygg, vare sig det är i ens hem eller när en går till mataffären.
Vi vill att samma trygghet som en ska kunna känna innanför hemmets väggar ska gälla vart vi än befinner oss i vår stad. Vi vill visa att Nässjö är en kommun som vet att sammanhållning är den enda vägen till framgång, vi är en kommun där alla får plats.

Vi kommer göra vårt bästa för att se till att Nässjö kommun är en tolerant, öppen och välkomnande kommun, där ens hem tillåts vara en trygg plats fri från hat och förtryck. Detta kommer vi göra genom evenemang som är öppna och riktar sig till alla. Vi kommer arbeta för att riva murar och istället ena människor i de många saker vi har gemensamt.

Då rasistiska partiers retorik självfallet bidrar till den rasism som ligger bakom majoriteten av alla hatbrott, är vi glada över att se att de styrande politiska partierna i kommunen har tagit ansvar och lagt ner sin partipolitiska prestige och istället agerat ansvarsfullt i hanteringen av det svåra parlamentariska läget. Vi är glada att se enigheten i att människans lika värde är odiskutabelt, men vi kräver av er att det arbetet kommer fortsätta. Ni som arbetar partipolitiskt bär ett ansvar för att aldrig tillåta att odemokratiska och rasistiska partier får makt och inflytande i vår kommun.

Vi vill se ökade insatser för att motverka hatbrott, vi hoppas att det kommer avsättas ökande anslag för att bekosta passande insatser. Vi vill att alla upplever Nässjö som en trygg stad där alla får plats, en stad som kännetecknas av sammanhållning.

Tillsammans Nässjö

genom

Ida Nordquist
Adam Nordquist
Sandra Sandin Lindqvist

[adrotate banner=”108″]

[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. I Nässjö finns vad jag vet inga rasistiska partier. Igår kunde man läsa i SMD om hur den organiserade brottsligheten breder ut sig i Sverige. I huvudsak är det ”klaner” eller stora släkter som organiserar detta, enligt den intervjuade polisen i Jönköping.
    Hade det inte varit mer meningsfullt att ägna sig åt att bekämpa detta, istället för något som inte existerar i Nässjö?

Kommentarer avstängda