Nyheter

EU stoppar svenska miljösmarta kostråd

Livsmedelsverkets miljösmarta kostråd stoppas av regeringen med hänvisning till handelshinder. Ytterst ansvarig för besluten att skrota de miljösmarta kostråden är landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Han hänvisar till EU.

Enligt Ann Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, gavs ett uppdrag från regeringen redan 2006 att minska miljöpåverkan från matkonsumtionen. Arbetet påbörjades då med att ta fram miljösmarta kostråd.

2009 var råden färdiga, baserade på vetenskapliga studier. Bland annat rekommenderades svenskarna att äta mindre kött och köpa mer närproducerat. Men råden stötte på patrull hos EU-kommissionen som menade att det var ett handelshinder.

Man slopade då närproducerat och tog i stället upp transport- längd, användningen av bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtergång och konkreta utsläpp.

Men då var det regeringen som drog i bromsen, där Jordbruksdepartementet oroats för att kostråden fortfarande kunde hindra frihandeln.

Eskil Erlandsson vill inte gå in på om frågan om miljön och närproducerad mat fick stryka på foten kontra frihandeln när frågan ställdes på sin spets.

”Nja,de minnen jag har av det här är att vi fick många påpekande från andra medlemsländer i handelsgemenskapen inom EU som gjorde att vi drog tillbaka det här”, säger Eskil Erlandsson, till sverigesradio.se.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook