Nyheter

Exo räddade 82-åring från att frysa ihjäl

Exo, en av polisens hundar, och hans förare Urban räddade på torsdagskvällen livet på en 82-årig man, som på eftermiddagen saknades i sin bostad på landet. När mannen kom in till sjukhuset i Värnamo hade han en så låg temperatur som 28 grader.

Räddningsfinalen blev dramatisk.

Polisen hade vid 17-tiden fått in ett larm om att den 82-årige mannen saknades i hemmet i trakterna av Norra Unnaryd. Man visste dock inte när han gått hemifrån – men stugan var kall och torsdagens tidning hade han inte hämtat in från brevlådan. Möjligen hade han varit borta redan natten mellan onsdagen och torsdagen.

Polisens insats blev omfattande – bland annat larmades en helikopter med värmekamera för att om möjligt finna mannen.

Bara en enda hundpatrull fanns direkt tillgänglig – sexårige schäfern Exo med föraren Urban. Ytterligare två patruller hämtades loss från insatser kring HV 71 och hundpatruller som skulle jobba natt togs in i förväg.

Alla insåg att det var bråttom. Ingen visste hur länge den försvunne hade vistats ute, temperaturen sjönk och man visste inget om hans hälsotillstånd.

Bilburna patruller sökte längs vägarna.

Urban berättar att man kommit fram till att mannen avlägsnat sig till fots – cykel och andra fortskaff ningsmedel fanns kvar hemma.

”Vi hade inga ledtrådar att gå efter”, berättar Urban. ”Jag valde att gå ut från mannens bostad på en liten väg rakt in i skogen. Exo gick lös och sökte på egen hand efter vittring samtidigt som vi fortsatte allt längre in i skogen på en väg som blev allt mindre för att till slut upphöra helt. Då fortsatte vi ytterligare några hundra meter.”

Vid det laget hade det blivit kolmörkt. Urban hade egentligen inte någon aning var han mera exakt befann sig, inte någon pannlampa, endast en stavlampa. Vid det laget tog han ett lyckosamt beslut.

”Jag bestämde mej för att vinkla 90 grader för att sedan gå upp mot vinden. Jag kopplade upp Exo i spårlinan och gick ut i terrängen, som var besvärlig med många surhål. Efter ett par hundra meter markerade han att han fått vittring på en människa…”

Och där låg 82-åringen. Klockan var 22 och det var minusgrader.

”Han hade på något sätt fastnat mellan några slanor och en stubbe och kunnde helt enkelt inte ta sig loss. Han var inte kontaktbar, jag kände på hans kind – och allt jag fick var en ögonrörelse. Men han var vid liv.”

Men en natt i skogen hade han inte överlevt.

När han nu var hittad gällde att snabbast möjligt få in honom i en ambulans. Via radio tillkallades kolleger, som med GPSen lokaliserade Urban. Kollegerna hade med sig aluminiumfiltar, som hjälpte den gamle att behålla den lilla kroppsvärme han hade kvar och så bars han med förenade krafter genom skogen till ambulansen f v b till Värnamo sjukhus.

”Vi hade under hela insatsen en väldigt stor hjälp av en granne till 82-åringen. Den var ovärderlig.”

Platsen, där mannen hittades, låg 1 600 meter fågelvägen från hans hem. Men hur långt han gått innan han fastnade i skogen är det ingen som vet. Och Urban vet inte heller hur lång väg han och Exo gick tills de hittade honom.

Exo och Urban har många kolleger i Jönköpings län, där hundenheten under kommissarie Sten Blombergs ledning byggts till en resurs med kapacitet, som saknas på många andra håll.

Klockan hann bli mycket – och övertid – innan Exo och Urban kunde vända hem med ett räddat liv på meritlistan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook