Eksjö

Experten: därför dödar föräldrar sina barn

Inom kort (under nästa vecka) väntas obduktionsprotokollet när det gäller de döda spädbarnen i Bruzaholm. En expert inom kriminologi har reagerat på att många små barn dött under en kort tidsrymd i sommar.

Det handlar om fyra spädbarn i Sverige under sommarn där föräldrarna på ett eller annat sätt misstänks för att ha orsakat dödsfallen. Två av dessa är barnen i Bruzaholm.
”I genomsnitt under de senaste 15 åren har fem barn per år fallit offer för dödligt våld. Jag har själv reagerat på att det är så många på kort tid under den här sommaren”, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum, och ställer också fast att det i de flesta fallen är föräldrar som är gärningspersoner.
När det gäller mödrar kan det handla om extremt deprimerade och väldigt sjuk. En annan grupp är barn som befinner sig i bekymmersamma miljöer med vanvård och brist på omhändertagande. Man misshandlar barnet och plötsligt blir det så allvarligt att barnet dör. Eller en manlig förövare som hämnas på modern i samband med en separation”, säger Rying om de tre vanligaste orsakerna till små barns död i allmänhet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook