Ekonomi Toppnyheter Vetlanda

EXTRA: 5000 invånare i helt ny stadsdel i Vetlanda

5000 invånare i helt ny stadsdel i Vetlanda. Det ska bli verklighet inom fem år. Kan ge 0,25 miljarder kr till kommunen.

En ny bostadssatsning som fått stöd av statliga investeringsbidrag har tittat på många kommuner men fastnat för Vetlanda eftersom orten ligger vid järnväg och inte nära någon storstad.

Tanken är att bygga en helt ny stadsdel där människorna lever helt hållbart. Satsningen presenterades under onsdagen i Almedalen. Bakom satsningen står forskande personer och organisationer.

Drygt en kvadratkilometer mark väster om Lövhags- och Nydalarondellerna mellan lv 127 och rv 31 ska bebyggas enligt satsningen och inom fem år efter byggstart få 5000 invånare.

”Hedrande att vi blivit utvalda att vara en del i processen med att ta fram framtidens hållbara samhälle”, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (s) i ett pressmeddelande.

5000 nya invånare skulle enligt en schablonuträkning innebära ca en kvarts miljard kr i skatteintäkter till kommunen och göra Vetlanda till största tätprten på Höglandet och tredje största i Jönköpings län. Samma förhållande skulle gälla för kommunen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook