Aneby Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Nyheter Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

EXTRA: De ska köra alla vägar och berätta om det

Nu åker Motormännens vägombud ut på vägarna. Under fyra månader ska vägombuden granska den svenska vägkvaliteten.

– För trafiksäkerhetens skull vill rikta uppmärksamheten mot trafikfarliga vägar så att underhållet påskyndas på ställen där det är mest akut, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Vägombuden ska inventera tusentals mil av det svenska vägnätet för att identifiera brister. Undersökningen mäter ytojämnheten i vägbanan genom att använda vibrationssensorn som finns inbyggd i moderna telefoner.

Förra årets undersökning omfattade 7 300 mil av vägnätet och visade att 1 procent av det undersökta europavägnätet, 0,7 procent av riksvägnätet och 1,5 procent av länsvägnätet håller så låg kvalitet att det är obehagligt att trafikera och kostsamt att reparera.

– Dåliga vägar betyder ökade driftskostnader för staten och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde. Det innebär också längre restider, ökade fordonsskador och ökade kostnader för såväl företagens som hushållens transporter. Det är en ren baklängesaffär att spara på nödvändigt vägunderhåll, säger Carl Zeidlitz.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook