Jönköping Jönköpings län Nyheter

EXTRA: DUBBELMORD

Göta hovrätt i Jönköping fastställer nu tingsrättens dom på livstids fängelse mot en 24-årig man från Mullsjö för mord i två fall och bedrägeri.

Linköpings tingsrätt dömde i maj en 24-årig man från Mullsjö för dubbelmordet på ett äldre par i Mantorp och bedrägeri till livstids fängelse. Enligt tingsrätten var morden planerade och 24-åringens motiv kan ha varit ekonomiskt.

24-åringen överklagade och ville bli frikänd från morden eller, i vart fall, få ett tidsbestämt fängelsestraff. I hovrätten pekade försvaret särskilt på att det fanns oidentifierade fingeravtryck på och i närheten av brottsplatsen och att det enligt den rättsmedicinska utredningen är mest sannolikt att paret dog senare än den tidpunkt då det är utrett att 24-åringen lämnade deras bostad. Enligt försvaret talar dessa omständigheter tillsammans med tillvägagångsättet för att någon annan än 24-åringen dödat paret och att det kan ha varit fråga om flera gärningsmän.

Även hovrätten har dock kommit fram till att det är bevisat att 24-åringen ensam har dödat paret. Hovrätten har grundat sin bedömning på i huvudsak den rättsmedicinska undersökningen av offren, polisens brottsplatsundersökning, teknisk bevisning i form av DNA-spår, fingeravtryck och skoavtryck samt muntlig bevisning i form av förhör med bland andra 24-åringen och offrens anhöriga.

– Bevisningen mot 24-åringen är mycket stark. Han kan knytas till brottsplatsen och till det dödliga våld som paret har utsatts för. Det finns inte några omständigheter som talar för att någon annan än 24-åringen är skyldig till morden. Den rättsmedicinska utredningen är helt förenlig med att 24-åringen är den som har dödat paret och de oidentifierade fingeravtrycken har inget omedelbart samband med morden, säger hovrättsrådet Christer Ganelind i ett pressmeddelande.

Hovrätten anser att omständigheterna är så försvårande att 24-åringen ska dömas till livstids fängelse. Enligt hovrätten tyder det mesta på att 24-åringen mördat paret för att förverkliga de fantasier han haft om att skada och döda andra människor.
Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut att 24-åringen ska betala skadestånd till offrens anhöriga. Hovrätten är enig i sin dom.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook