Ekonomi Höglandet

EXTRA: Göran Andersson slår till mot lyxpensionärer

Han sa han hette Göran Andersson. Åtal för ett stort antal grova bedrägerier. Kom över tio miljoner fr bl a lyxpensionärer.

Åtal har väckts mot sammanlagt 26 personer som varit delaktiga vid telefonbedrägerier. Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri samt penningtvättsbrott, i vissa fall grovt brott. Brottsoffren finns i huvudsak i Stockholmsområdet, men även i andra delar av landet.

En person åtalas för grovt bedrägeri för att han via telefon förmått företrädesvis äldre människor att lämna ut koden till sin bankdosa alternativt logga in via sitt mobila bank-it, så kallade vishingbedrägerier. På detta sätt har gärningsmannen fått tillgång till målsägarnas bankkonton och kunnat genomföra transaktioner. Ett annat tillvägagångssätt har varit att målsägarna förmåtts att lämna ifrån sig sina bankkort till en person som kommit och hämtat korten.

– Tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga fall. En man har ringt och presenterat sig som Göran Andersson och sagt att han ringer från någon av storbankernas säkerhetsavdelningar. En annan likhet är att målsägarna oftast varit 70 år eller äldre, säger kammaråklagare Karin Lindkvist i ett pressmeddelande.

Ytterligare fyra personer åtalas för delaktighet i de grova bedrägerierna och 21 personer åtalas för penningtvättsbrott, i vissa fall grovt brott, för att de tagit emot de pengar som bedragarna på det här sättet kommit åt.

Antalet målsägare, brottsoffer, är 67 stycken och de bor främst i Stockholms innerstad och andra välbärgade områden runt om i Stockholm, men det finns även målsägare från andra delar av landet. Brottsperioden har i huvudsak varit 15 augusti – 3 oktober 2018. Sammanlagt bedöms bedragarna ha kommit över drygt 10 miljoner kronor genom bedrägerierna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook