EXTRA: HEDBERGS BRUTALA DOM ÖVER VETLANDA BK | Höglandsnytt
Bandy Ekonomi Krönika Toppnyheter Vetlanda

EXTRA: HEDBERGS BRUTALA DOM ÖVER VETLANDA BK


Ikväll fredag är det elitseriepremiär i bandy och bandyexperten Leif Hedberg kommer med en hård analys över Vetlanda BKs framtid i elitserien.

Positivt för alla supportrar till Vetlanda BK: Den här säsongen blir extra lång. Negativt för alla supportrar till Vetlanda BK: Det blir via negativt kval.

Jag tror nämligen inte på den här säsongens upplaga av VBK. Som inleder årets elitserie först i morgon, lördag, med att möta regerande svenska mästaren Villa-Lidköping på bortaplan. Allt att vinna – inget att förlora.

Tidigare har man hankat sig fram till slutspel via åttondelsfinaler genom att bli sämst tia. Men så långt kommer man inte i år. Det blir inte ens en elfteplats vilket innebär att det är slutspelat direkt efter serien och nytt kontrakt.

Det blir plats 12. En kvalplats för att få spela i elitserien 2020/2021. Efter sig kommer VBK ha Åby/Tjureda och Frillesås.

Två lag man träningsspelat mot i hemmahall under försäsongen och då bara nått oavgjort mot båda lagen. Faktum är att man på båda dessa matcher bara gjort totalt fem mål via 3-3 och 2-2. Men på en lång serie med 26 matcher kommer man ändå få dessa lag efter sig. Men inte fler.

Lag som skulle tänkas kunna komma efter är Sirius och Motala. Men båda dessa lag har presterat bättre än VBK under försäsongen men jag är ganska säker på att VBK inte blir bättre en de två. Motala har man också spelat oavgjort mot under försäsongen i hemmahall, men inte heller då rasade det direkt in mål. Man gjorde två (2-2).

Det är just anfallsspelet som är VBK:stora akilleshäl kommande säsong. VBK har inte den uttalade målskytten i laget. Nu hoppas VBK:s tränare Patrik ”Putte” Johansson att målskyttet ska fördelas på fler spelare. Det skulle i så fall i första hand vara Emil Fedorov, Patrik Johansson, Axel Ekholm och kanske i viss form unge Pontus Nordström. Den senare vann försäsongen interna skytteliga överlägset på tio mål. Då ska det dock noteras att i princip samtliga dessa tio mål gjorts på straffar och hörnor.

Nej, det är framåt VBK har de största problemet. Man saknar en stor, tung målskytt. En Patrik Nilssons-typ. Och ingen av de nämnda kommer att hamna högt upp i skyttetoppen.

Jag ska erkänna att jag sett VBK sparsamt den här säsongen. Det har blivit några matcher via bandy-play och några live. Och historien upprepar sig. Som senast mot Frillesås där hallandslaget faktiskt var mer kreativt än VBK! Man hade betydligt bättre fart på passningarna och hade längre avstånd i passen/släppen vilket innebär större problem för motståndarna då man måste förflytta sig över större ytor. VBK spelar pass och överlämningar på 2-5 meter som inte skapar några större problem för motståndarna. Däremot för den egna mottagaren som får för kort tid på sig att ta emot bollen.

Försvarsmässigt? VBK har en av seriens bästa målvakter i David Borvall. Nye liberon Santtu Nurmi måste jag se mer för att kunna uttala mig om. Och som alla nya spelare måste han få tid att spela in sig. Vilket jag tror han gör. Backbesättningen får godkänt. Man har tuffe lagkaptenen Philip Lennartsson som dock bär med sig oket att han snittar minst en tiominutare per match. Dessutom Simon Lundström. Kanske seriens mest konstruktive back. På gott och ont. Jag tror – och hoppas inte – inte Pontus Blomberg kommer göra fler gästbesök på backpositionen.

Det finns en naturlig halv, Tobias Nyberg, som inte får se mittlinjen som en mur och vända hem utan istället som en möjlighet att själv ta initiativ och anfalla. Unge Albin Renholm kommer säkert att inleda på den andra halven, men är också en spelare som behöver mer elitserierutin.

Mittfältet är starkt. Men här finns också den näst bästa ytterhalven, Niklas Gälman.
I övrigt Pontusarna Vilen och Blomberg.

VBK har dessutom ett koppel unga löften bakom dessa. Tänker närmast på Emil Nordström, Gustav Wallin och Isak Karlsson som alla kommer att få hyfsad matchning i årets VBK. Och här är det mest positiva med årets upplaga av truppen. Dessa spelare, och många andra, har skrivit långtidskontrakt. Villa/Lidköping, Västerås och övriga toppklubbar göre sig icke besvär. Om man inte vill öppna den stora plånboken och värva kontrakterade spelare.

VBK om tre, fyra år kan bli riktigt bra. Men först ska man genomföra årets elitserie och ett elitseriekval efter det…

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook