Aneby Ekonomi Höglandet Nässjö Sävsjö Toppnyheter Tranås

EXTRA: Högländare tvingas betala 27 miljoner kr för att överleva


Måste betala 27 miljoner kr för att få åka tåg. Världen slårt hårt mot Högländarna.

Trafikverket håller på att sätta upp ett nytt signalsystem för järnvägstrafiken i Sverige. På södra stambanan ska systemet vara installerat i början av år 2023.

Itino-tågen, som Krösatågstrafiekn använder sig av, måste därför få ny ombordutrustning för att kunna köras i det nya signalsystemet som bygger på en gemensam europeisk standard.

Kostnaden för ombordutrustningen blir, enligt länstrafiken, 27 miljoner kr. De nya eltågen som är beställda till 2023 har ERMTS installerat redan från början.

Avskrivningstiden på investeringen är tio år. I kostnaden på 27 000 000 kronor ingår förutom själva ombordutrustningen även installation, typningskostnader samt projektkostnader. Utrustningen installeras på Jönköpings Länstrafiks samtliga tio Itino-tåg.

– TIM-nämnden har tagit beslut om att investera 27 000 000 kronor för ny ombordutrustning på Itino-tågen eftersom det är nödvändigt för att få köra på södra stambanan efter 2022, säger Marcus Eskdahl, regionråd (S) och ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook