Bandy Ekonomi Höglandet Krönika Toppnyheter Vetlanda

EXTRA: LEIF HEDBERG FÄLLER DOMEN ÖVER VETLANDA BK

”Godkänt Vetlanda BK. Trots att tre omgångar återstår av elitserien kan VBK redan kvittera ut ett godkänt betyg för säsongen 2018/2019. Allt utöver åttondelsfinal blir nu bonus”, konstaterar bandyexperten i en krönika inför avslutningen av elitserien.

När vi som bäst dansade runt midsommarstången i somras var det många som var oroliga ”hur ska det gå för VBK?”. Så dags hade man tappat i princip de flesta av sina toppspelare till andra svenska toppklubbar och till Ryssland.

Men för andra gången i klubbens historia hittade VBK-ledningen två duktiga finska spelare långt borta i östra Finland, i Villmanstrand, bara ett par mil från ryska gränsen, Eetu Peuhkuri och Emil Fedorov.

Senast det hände var i början på 1980-talet då duon Segerman/Serenius värvades från samma ort. Lägg därtill den irrationelle bolltrollaren Axel Ekholm. Det är främst dessa nyförvärv som ligger bakom VBK:s offensiva spel i år.

Ett spel som är uppdelat på betydligt fler spelare än tidigare. Daniel Johansson har gjort 19 mål, Adam Rudell 18, Ekholm 14 samt Fedorov 11 och Pehukuri 9.

Offensivt är VBK mer svårläst än under senare år. Dessutom måste vänsterhalven Tobias Nyberg ätit någon speciellt runt juletid.
Visst har vi sett hans kvaliteter tidigare, men killen har ju nästa aldrig vågat utmana. Nu sker det med jämna mellanrum. Senast mot Sirius där han efter e 100-metersrush med bollen satte densamma i mål.

Mot Tellus hade han stor show. Jag pratade då med en VBK-ledare som sa att ”det går inte att göra så mot de bästa lagen”. Två dagar senare mötte VBK dåvarande serietvåan Västerås på bortaplan. På nytt snurrade han upp halva motståndarlaget på läktaren innan han gjorde mål.

Det är klart att får Nyberg höra från ledningen att ”det går inte”. Då försöker han inte.
Säger någon till honom att ”det går”. Då går det.
Förmodligen har Nyberg under juletid dessutom läst i bibeln där det står ”Sannerligen, om ni har tro så stor som ett senapskorn kan ni säga till det här berget: Flytta dig dit bort, och det kommer att flytta sig. Ingenting blir omöjligt för er”.

Men det är inte bara nyförvärven och Nyberg som gjort framsteg.
Pontus Vilen.

Om Nyberg har ätit något speciellt vid jul har Vilen gjort det hela säsongen.
Killen är ju dubbelt bra som förra året. Kanske dumt att jämföra honom med en av världens bästa bandyspelare, Johan Löfstedt, men någonstans påminner Vilens utväxling där han tar fart om Löfstedts.
I övrigt har nästan alla gulsvarta gjort framsteg den här säsongen. Ansvaret är fördelat på fler axlar. Och alla har gjort det bra.

Och VBK fortsätter sin satsning på unga spelare.
I mötet mot Tellus gjorde VBK-ledningen något jag aldrig sett dem göra tidigare. Då har jag ändå följt laget i typ 50 år. Man gjorde ett socialt byte när man mot slutet av matchen bytte in unge Joel Snäll i målet mot David Borvall.

Tänk vad det inhoppet betydde för Snäll. Och Borvall bryr sig inte. Tänk vad det inhoppet betydde mycket för alla andra som knackar på A-lagsporten. Alla ser en möjlighet.

Nu tycker jag också att passningsspelet blivit bättre på senare tid. Även om solen har fläckar. Senast mot Sirius då en VBK-spelare står nere vid offensiva hörnflaggan, väljer att spel hemåt och spelar bollen rätt upp i gapet på en blåsvart Siriusspelare. Det slutade i en hörna för Uppsalalaget som väl var blev resultatlös. Det verkar ibland som om man inte tittar bakåt då man spelar eller släpper bollen bakåt. Man tar bara för givet att där ska bara finnas en egen spelare. Ingen motståndare. Här kan VBK fortfarande utveckla spelet. Eller sätta backspegel på hjälmen.

Hur går det då nu i åttondelsfinalen?
Ja, slipper VBK möta Broberg tror jag det blir kvartsfinal även den i år. Sirius har man besegrat i två matcher den här säsongen och även om man spelat 1-1 i matcher mot Motala ska inte östgötalaget kunna hota VBK i två matcher.

Väl i kvartsfinalen blir det dock stopp. I år igen.
Förmodligen väljer seriesegrande Villa-Lidköping VBK och säger att valet beror på ”den korta resan”. Vilket givetvis inte är sant.
Tänk då om Nybergs tro smittar av sig på den övrigt truppen?
Den tro som kan flytta berg.

LEIF HEDBERG

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook