Nyheter

EXTRA: Man ihjälskjuten av polisen – utredningen läggs ner

Åklagaren har beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt tjänstefel då en polis sköt verkanseld mot en man i Luleå den 24 mars 2018.

Mannen var misstänkt för mordförsök och grov mordbrand och dog av de skador han fick vid skjutningen. En förundersökning inleddes avseende tjänstefel. Ingen polis har varit misstänkt under förundersökningen.

Ett stort antal utredningsåtgärder har vidtagits. Bland annat har teknisk undersökning genomförts av platsen för händelsen. Vidare har rättsläkarutlåtande inhämtats och ett stort antal personer har hörts.

– Utredningen har visat att mannen agerade på ett sätt så att polismannen hade laglig grund för att skjuta verkanseld. Det finns därför inte längre någon anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Förundersökningen läggs därför ned, säger chefsåklagare Martin Tidén på Särskilda åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Förundersökningen har också utrett om polisen begått tjänstefel när mannen inte omhändertagits tidigare under dagen. Även där läggs förundersökningen ned. Ingen polis har varit misstänkt under förundersökningen.

– Polisen har i drygt en timme varit på platsen och tagit del av både muntlig och skriftlig information. De har därefter rådgjort med ett befäl innan beslut fattats att mannen vid tidpunkten inte bedömdes vara farlig för annans personliga säkerhet eller eget liv eller i övrigt behövde omedelbar hjälp, säger Martin Tidén.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook