EXTRA: Självkörande lastbilar nära Höglandet – kör på vanliga vägen | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Jönköping

EXTRA: Självkörande lastbilar nära Höglandet – kör på vanliga vägen

Transportstyrelsen ger nu grönt ljus för DB Schenker och Einride att testa en batteridriven, självkörande lastbil på allmän väg.

Det betyder att dagliga transporter mellan DB Schenkers terminal och lager i Jönköping kan inledas redan under våren.

– Tack vare samarbetet med Einride kan vi nu introducera autonoma, helt elektriska lastbilar i ett kontinuerligt logistikflöde på allmän väg. Detta är en milstolpe i resan mot framtidens transportsystem, säger Jochen Thewes, CEO DB Schenker, i ett pressmeddelande.

Den 7 mars genomförde Transportstyrelsen och Einride ett så kallat Site Acceptance Test (SAT) – det vill säga ett prov under verkliga driftsförhållanden – på den aktuella platsen. Transportstyrelsen gjorde då bedömningen att T-poden kan framföras i enlighet med trafikförordningen och den 11 mars godkändes ansökan om tillstånd för pilotverksamhet på allmän väg.

Transportstyrelsens tillstånd avser en kort sträcka allmän väg inom ett industriområde, där trafiken sker i låg hastighet. Tillståndet sträcker sig till 31 december 2020. Jönköpings kommun, som är väghållare, har tillstyrkt att försöksverksamhet får genomföras på den aktuella sträckan.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook