Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

EXTRA: SLÅR HÅRT – Svensk politiker kräver svar från Zuckerberg om Facebookskandalen

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) deltar under kvällen på tisdagen i en utfrågning av facebookchefen Mark Zuckerberg och kräver nu att Facebook säkerställer att EU:s medborgares integritet och rättigheter respekteras till fullo.

Med anledning av Cambridge Analytica-skandalen där 87 miljoner Facebookanvändares data otillbörligt delats, har Facebooks grundare Mark Zuckerberg kallats till Europaparlamentet under tisdagskvällen för att frågas ut. Cecilia Wikström (L) deltar vid utfrågningen i egenskap av ordförande för Europaparlamentets utskottsordförandekonferens.

– Cambridge Analytica-skandalen innebär att EU:s medborgares rättigheter har utnyttjats och kränkts mycket allvarligt och jag förväntar mig att Zuckerberg ger oss klara och tydliga svar. Jag kommer kräva att Zuckerberg intygar för de miljoner EU-medborgare som använder facebook att företaget vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa användarnas medborgerliga rättigheter. Jag vill också veta på vilket sätt Facebook mot bakgrund av denna skandal avser att förändra sitt arbetssätt inte minst för att leva upp till EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, som träder i kraft nu på fredag, den 25 maj, säger Wikström i ett pressmedelande.

Utfrågningen börjar i kväll klockan cirka klockan 18.15 och väntas livestreamas på EU-parlamentets hemsida.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook