Småland

EXTRA TULPANVARNING: ALLA KAN DRABBAS

​Havstulpanvarning utlyst för Kalmar, Blekinge och Skåne län.

Nu går intresseorganistionen Svenska Båtunionen ut med en varning för Kalmar, Blekinge och Skåne län gällande havstulpanerna som attackerar båtar.

Observatörer har upptäckt att havstulpanerna har förökat sig i en större utsträckning och det kan vara dags att se över sitt skrov om det är dags att tvätta.

Skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är ca 5 mm stor, då måste skrovet ses över. Alternativen för rengöring av båten kan vara exempelvis borsttvätt, tvätta för hand, hälla på sötvatten.

Projektet Havstulpanvarningen bygger på att observatörer längs Sveriges kustband rapporterar om havstulpanernas settling via mätplattor som är placerade vid observatörernas hemmabryggor. När tillräckligt många rapporter om påväxt inom ett område kommit in skickas en havstulpanvarning ut.

Syftet med varningen är att få båtägare att använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg. Påväxt av havstulpaner påverkar båtens framfart och kan leda till ökad bränsleförbrukning. När varningen skickas ut kan man vidta miljövänliga åtgärder såsom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller i luften eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att åtgärden utförs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook