"Extremt" – Mäklarna om bostadsmarknaden, guldläge att sälja | Höglandsnytt
Höglandet

”Extremt” – Mäklarna om bostadsmarknaden, guldläge att sälja

Fastighetsmäklarkedjan Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar på en fortsatt fördel för säljarna på bostadsmarknaden. Många mäklare beskriver utbudet som extremt lågt vilket bidrar till fortsatt höga priser. Svaren visar även att nyrenoverade bostäder med centralt läge kommer vara mest attraktiva under 2017 och att enplansvillor och bostadsrättsradhus är bubblare på marknaden.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 462 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 7,27 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 7,15 när samma fråga ställdes i december. Fördelen för säljarna har alltså ökat marginellt jämfört med förra mätningen.

– I de öppna svaren så beskriver många mäklare utbudet som extremt lågt. Det gör att det som kommer ut på marknaden ofta säljs snabbt för höga priser även om även efterfrågan sjunkit något Amorteringskravet har skapat en inlåsningseffekt och nu pratar politikerna om sänkt vinstskatt och även slopat uppskovstak. Och åtgärder för ökad rörlighet är bra. Samtidigt kan förslagen bidra till ökad avvaktan och inlåsning på marknaden tills att det faktiskt händer något konkret, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

I Mäklarpanelen fick mäklarna även svara på den öppna frågan ”Är det någon typ av bostäder som du tror kommer vara mer attraktiva än andra under året?”. I svaren framgick tydligt att bostadsköpare vill i högre och högre utsträckning ha renoverade bostäder i bra skick och att de ska ligga centralt. Mer specifikt så var det flera som nämnde enplansvillor och bostadsrättsradhus som attraktiva boendeformer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook