FACEBOOKVARNING på Höglandet – stäng av | Höglandsnytt
Höglandet

FACEBOOKVARNING på Höglandet – stäng av


En statusuppdatering om dina semesterplaner på Facebook eller Twitter kan i princip fungera som en inbjudan för tjuven, varnar nu säkerhetsorganisationen Swesec som tagit fram en checklista på hur du undviker de vanligaste fällorna i sociala medier under sommaren.

  • Undvik att skriva på Facebook och Twitter att du är bortrest – även om det är frestande. Drygt en fjärdedel eller 26 % av bostadsägare som är aktiva på Facebook eller Twitter uppger i sin statusrad att de inte är hemma i huset eller lägenheten. Det visar en undersökning som genomförts av säkerhetsföretaget Dormakaba.
  • Publicera inte semesterbilder förrän du har kommit hem. Istället för att skriva ”På väg till sommarstället för en mysig helg” skriv istället på söndagskväll ”Hemma igen efter en mysig helg på landet”.
  • Undvik att geotagga din position. Geotagging innebär att du via tjänster som Gowalla eller Facebook places ”checkar in” och meddelar exakt var du befinner sig.

Se alltså upp för geotagg men sekretessinställningarna kan invagga i falsk trygghet.

  • Kontrollera dina sekretessinställningar på Facebook. Se till att endast dina vänner har tillgång till din information.
  • Stäng av möjligheten för andra att geotagga dig på Facebook.
  • Tänk på att vem som helst ser ditt Twitterflöde.
  • Även om du har högsta sekretessinställningar på Facebook, kan faktiskt vänners vänner ibland se dina statusuppdateringar. Detta när någon av dina vänner kommenterat din status. Då kan vännernas vänner se det som ”XX har kommenterat XX status”. Alltså kan en hälsning som ”ha det så kul i fjällen på sportlovet” mellan två kompisar, sprida sig utanför närmsta kompiskretsen.
  • Facebookanvändning vanligast i åldrarna 14 – 21. Även om du har kontroll och är restriktiv med ditt egna Facebook-konto, ta reda på hur mycket information som exempelvis dina barn delar med sig. Högstadieungdomar har ofta många Facebookvänner och behöver nödvändigtvis inte ha nära relationer med alla sina kontakter.
  • Geotaggning i sociala medier är en relativt ny trend. Det innebär att man meddelar via tjänster som Gowalla eller Facebook places var man befinner sig. Om man använder dessa tjänster möjliggör det för övriga Facebook-vänner att se exakt var och när man befinner sig på en plats. Även om inte du själv använder dessa tjänster kanske en kompis eller ditt barn gör det, och de har möjligheten att ”tagga” dig på en plats om ni är tillsammans.
  • Många har en extra hårddisk lokalt som man sparar ned till, men får du inbrott så stjäls den också. Eller om det börjar brinna så förstörs disken också i regel på grund av röken. Gardera dig genom att koppla ur hårddisken och gömma den på ett helt annat ställe under semestern.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook