Ekonomi Nyheter

FAKTA: DE ÄR USLA PÅ EKONOMI men jättebra på att ta dina pengar

Trots ihållande högkonjunktur har 18 av 21 regioner misslyckats med att klara en sund ekonomi sedan 2006. Den sammanlagda bristen är 37 miljarder kronor på tretton år visar Dagens Samhälles beräkningar.

Från 2006 gäller att regioner måste ha överskott för att säkra välfärden både för tillfället och i framtiden. Tumregeln är att en vinst motsvarande 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag krävs för god ekonomisk hushållning. Ett mål de flesta regioner själva satt upp.

Men endast tre regioner klarar kraven. Övriga missar målet, i vissa fall långvarigt och stort. Under perioden 2006-2018 är regionernas samlade underskott gentemot god ekonomisk hushållning 37 miljarder kronor, enligt Dagens Samhälles beräkningar.

– Generellt har regionernas kostnader ökat för snabbt, och de ökar snabbare än skatteunderlaget. Regionerna har haft ett betydligt högre demografiskt tryck än kommunerna. Sjukdomar drabbar människor innan de behöver äldreomsorg, säger, i ett pressmeddelande, Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), som en förklaring till regionernas vacklande ekonomi.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook