FAKTA: Här är de som drabbas värst i det nya Sverige | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Ydre

FAKTA: Här är de som drabbas värst i det nya Sverige

Du är pojke och samhället skiter i dig. Systemet är riggat emot dig. Det enda du har kvar är din fysiska styrka. De vill att du ska bli en bit kött.

I ett par år har skillnaden mellan tjejers och killars grundskolebetyg varit mycket stor, och i mer än var tredje kommun växer nu gapet. Det visar Dagens Samhälles analys av Skolverkets statistik.

Tjejerna som gick ut nian i våras hade drygt 12 procent bättre meritvärde än pojkarna. Flickorna har bättre snittbetyg i samtliga ämnen, utom idrott och hälsa.

Under de senaste tio åren har tjejernas betyg legat minst 10 procent högre än killarnas. Åren 2016 och 2017 ökade dock skillnaden kraftigt, främst beroende många asylsökande elever – de flesta pojkar – som efter kort tid i Sverige inte blev godkända i så många ämnen.

Men trots att kurvan totalt sett vände ned igen under läsåret 2017/2018 har skillnaderna mellan killarnas och tjejernas betyg tvärtom ökat i 125 kommuner.

Forskaren Fredrik Zimmerman menar att pojkar missgynnas av att elever numera ska ta allt större eget ansvar för sitt skolarbete.
– Pojkar är inte sämre på att lära sig, men de behöver mer styrning och tydliga uppgifter, säger han till Dagens Samhälle.
Bland kommunerna där skillnaderna ökat mest finns Ljusnarsberg, Ydre, Perstorp, Hofors och Mellerud.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook