Höglandet Jönköping Jönköpings län Vetlanda

FAKTA – Så suger stockholmarna kraften ur Vetlanda och övriga Sverige


Elproduktionen sker på landsbygden och el-konsumtionen i storstäderna.

Största delen av elproduktionen i Sverige finns vid våra älvar och regionerna med kärnkraftverk. Vindkraften producerar hälften av sin totala produktion i norra delarna av landet men också Vetlanda är en av kommunnerna störst vindkraftsproduktion. Elanvändningen är fortsatt nästan oförändrad och koncentrerad till storstadsregionerna, visar ny statistik, redovisar Energimyndigheten.

Vetlanda kommun är av kommunerna i södra Sverige med högst produktion av vindkraft

En stor del av elproduktionen i Sverige sker i de norra delarna av landet där vi får vattenkraft från våra älvar. Regionerna med kärnkraftverk, Halland, Uppsala och Kalmar län är också stora producenter av elektricitet.

Hallands län ökade sin elproduktion mest under 2017 med 21% jämfört med 2016. Jönköpings län kommer näst därefter med en ökning på 17 procent i elproduktion. Gotlands län är en liten elproducent men nästan all el på Gotland produceras från vindkraft.

Elanvändningen är störst i storstadsregionerna Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län. Dessa tre län står för ca 40 procent av totala elanvändningen i Sverige.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook