Nyheter

Falska barnbarn misstänks för 60 brott mot åldringar

Två personer har häktats i Norrköping misstänkta för ett flertal bedrägerier mot äldre personer. Tillvägagångssättet är detsamma vid samtliga tillfällen: man utger sig för att vara ett barnbarn som vill låna pengar. Mörkertalet tros vara stort.

Under perioden mars 2015 till april 2016 misstänks i vart fall ett 60-tal brott ha skett på olika orter i södra och mellersta Sverige. I stort sett alla offer är födda på 20- och 30-talen. Ett 20-tal brott har fullbordats, medan resten är försöksbrott, enligt åklgaren.

– Tillvägagångssättet är att en man ringer upp offret och utger sig för att vara ett barnbarn som vill låna pengar för att köpa en bil. Summan som mannen vill låna är i allmänhet 30 000 kr, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Anna Lander i ett pressmeddelande

Vid de fullbordade brotten har offren lämnat över kontanter till förövaren och vid några tillfällen även guldsmycken. Den som ringer upp som barnbarn förklarar att han själv inte har möjlighet att komma och hämta pengarna och anger olika orsaker till detta. Istället skickar han ett bud.

Den 27 april greps två personer, varav en av dem under pågående brott i Norrtälje. De häktades den 1 maj.

Utredningen bedrivs av Cirkagruppen, en specialenhet inom polisen som arbetar nationellt med seriebrott mot äldre. Det är en omfattande utredning som beräknas ta lång tid.

– Långt ifrån alla uppringda telefonnummer är identifierade. Vi tror därför att det kan finnas ett betydande mörkertal, säger Anna Lander.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook