Får 1,5 miljoner av Aktiestinsen | Höglandsnytt
Ekonomi Nässjö

Får 1,5 miljoner av Aktiestinsen

En forskare vid Göteborgs universitet får 1,5 miljoner kronor ur Nässjöprofilen Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons Stiftelse Individ och Samhälle. Forskningen ska undersöka små barns lärande.

Aktiestinsen2008 donerade Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson ca 28 miljoner kronor till instiftandet av Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons Stiftelse Individ och Samhälle – för forskning till utbildningssystemets fromma. Ändamålet med stiftelsen är att ge stöd till forskning som bidrar till vetenskapligt grundad kunskap om individers utveckling.

Kungliga Vetenskapsakademien utser sedan dess stipendiater.
I år går pengarna till universitetslektor Ulrika Wolff vid Göteborgs universitet, för ett forskningsprojekt där hon studerar ”hur barns kognitiva förmåga utvecklas under förskoleåren och vilka konsekvenser det får under de första skolåren”.
Pengarna delas ut i september när akademien träffas.

97-årige Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson började sin bana som anställd på stationer hos SJ men intresserade sig också för aktier och byggde upp en förmögenhet som han på senare år till stora delar donerat och därmed gjort sig känd som en av Sveriges främsta mecenater för forskning, järnvägsutbildning och lokala satsningar i Nässjö.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook