FÅR INTE VARA KVAR – Alla flyktingar i Eksjö och Vetlanda kommuner måste återvända


Länsstyrelsen kallar dem klimatflyktingar men nu måste de alla återvända hem. Flytten sker i gränstrakterna mellan Eksjö och Vetlanda kommuner redan under onsdagen.
UPPDATERAD: 0855, 1103
För ett år sedan var vattennivåerna så låga att Länsstyrelsen tvingades flytta omkring 1000 flodpärlmusslor från Gnyltån i Kråkshult-Karlstorpsområdet för att musslorna skulle överleva.

Nu är det dags för dem att flytta hem igen. På grund av torka fanns det risk för att den rödlistade flodpärlmusslan i Gnyltån skulle dö och därför valde länsstyrelsen förra året att göra något man aldrig har gjort tidigare – nämligen att evakuera en art ur sin naturliga miljö.

Omkring 1000 musslor flyttades från Gnyltån till ett annat vattendrag i närheten i Kråkshults distrikt där de skulle ha en större chans att överleva. De allra flesta musslor som flyttades har överlevt och nu är det dags att sätta tillbaka dem.

Tillbakaflytten inleds under förmiddagen på onsdagen vid en ceremoni på gränsen mellan Kråkshults, Karlstorps, Skede och Ökna distrikt.

Flodpärlmusslan är en av de sju inhemska sötvattenlevande stormusslorna som förekommer i våra vatten. Den blir upp till 16 centimeter lång. Skalet är kraftigt, mörkt och njurformat.

Den lever nedgrävd till två tredjedelar på bottnar i strömmande vatten, från små bäckar till stora älvar.

Flodpärlmusslor växer långsamt och kan bli mycket gamla. Det äldsta kända exemplaret är från Görjeån i Jokkmokks kommun och åldersbestämdes till ca 280 år.

För att flodpärmusslan ska kunna fortplanta sig behövs ett reproducerande bestånd av lax eller öring. Detta eftersom musslan har ett utvecklingsstadium där de som millimetersmå larverna hakar sig fast som parasiter på fiskarnas gälar.

Flodpärlmusslan är en av landets mest hotade sötvattenslevande stormusslor. Den finns i 25 vattendrag i länet men endast i fem av dessa kan bestånden anses livskraftiga och småmusslor kan återfinnas vid inventeringar.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: