Nyheter

Färjhage Vetlandas nye kommunchef

Med ett extra sammanträde med kommunstyrelsen i Vetlanda sattes punkt för diskussionerna om vem som ska bli kommunchef. Valet blev Magnus Färjhage, nuvarande ekonomichef. Men det krävdes en votering – om rekryteringsprocessen.

Oppositionens protester mot processen har inget med Magnus Färjhage att göra, försäkrar man unisont. Det var sättet som majoriteten drivit frågan man reagerade mot, förklarade man, och yrkade återremiss. Den föll i voteringen med siffrorna 8-5.

 

Då återstod blott besluta att erbjuda Magnus Färjhage jobbet, vilket ingen hade några invändningar mot.

 

Men vägen dit har varit snårig, framför allt genom att många haft synpunkter på hur rekryteringen gått till. ”Det har funnits brister i processen” har man hävdat.

 

En rekryteringsgrupp gick kommunstyrelsens uppdrag att genomföra rekryteringen. När ansökningarna kom in gjordes en grovsållning av de 24 sökande. Sen överlät man urvalet till ett konsultföretag i Växjö, som presenterade en handfull kandidater.

 

Till slut fanns bara fem kandidater kvar. Den ene efter den andre av dessa hoppade, bland annat därför att de fick andra toppjobb inom den offentliga sektorn.

 

Kvar stod då bara Magnus Färjhage, sedan åtskilliga år på kommunens ekonomikontor – och de senaste som ekonomichef.

 

Tommy Bohman, kommunalråd (S) summerar slutet på processen så här:

 

”Ingen inom rekryteringsgruppen, inte heller oppositionens representant, hade några invändningar mot Magnus Färjhage, facken sa ja och chefsgruppen sa ja. Det var därför ett enigt förslag som kunde läggas fram för kommunstyrelsen.”

 

Tommy Bohman är lättad över att den proceduren nu är avklarad. ”Magnus är väl förtrogen med de flesta av de arbetsuppgifter som åvilar en kommunchef och jag är säker på att vi har gjort ett klokt och bra val.”

 

I kommunstyrelsens sammanträde deltog inte Klas Håkansson, kommunalråd (M), som fått förhinder.

 

Oppositionens invändningar baserades på att man inte fått del av rekryteringskonsultens omdömen inför dragningen eller under dragningen i kommunstyrelsen. Det sammanträdet var för övrigt, till skillnad mot vad är brukligt, stängt för allmänhetens öron och ögon.

 

TommyBohman fruktar att att processens slutfas, alltså Färjhages tillträde till tjänsten, kan komma att fördröjas av överklaganden.

 Magnus Färjhage själv räknar med att kunna tillträda under hösten – en inte oviktig fråga är hur rekryteringen av hans efterträdare som ekonomichef framskrider. Själv är han just nu på semester för att vara tillbaka i stadshuset den 1 augusti.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook