"Farlig utveckling i Europa" | Höglandsnytt
Höglandet Nyheter

”Farlig utveckling i Europa”

”Tilliten mellan länderna i EU är på väg att lösas upp”, det menade Eu-parlamentarikern Cecilia Wikström (fp) när hon besökte en konferens på Smålandsgården i Örserum idag lördag. Allt beror på krisen i Europa och utvecklingen kan bli farlig, tror Cecilia Wikström.

Kristna Liberaler från Småland och Västergötland träffades på en konferensdag på Frälsningsarméns Smålandsgården i Örserum väster om Tranås.
Huvudtalare var Cecilia Wikström som förutom eu-parlamentariker också är präst.
”Jag är utlånad till politiken på obestämd tid, så länge väljarna bestämmer”, sa hon.

Talet kretsade annars till stor del kring den ekonomiska krisen i Europa som Cecilia Wikström menar också är en  social kris med mycket stor ungdomsarbetslöshet och en politisk kris.
”Tilliten mellan länder och mellan människor håller på att lösas upp. Detta är en utveckling som går åt fel håll och kan bli farlig”, anser Cecilia Wikström.
I stället krävs det en öppenhet och visioner som gör att man kan bygga upp ett förtroendefullt samarbete.
”Det behövs då politiker som har en inställning som den nyligen bortgångne Václav Hável, som ledde Tjeckiens befrielse från kommunismen, eller Winston Churchill som tog initiativet till Europas enande. Det är för få sådana politiska ledare i Europa i dag”, tycker Cecilia Wikström .

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

 1. Jag delar Cecilia Wikströms tanke det är för få politiska ledare i Europa som har visioner och idéer hur vår Europa skall utvecklas. Visioner har ersätts med gnällighet och slarv.

  Bläddrar man i historieböckerna hur vi byggde Europa efter kriget. Vinnarländernas inflytande parades med Marshallhjälp. När hjälpinsatsen var över kom friheten och demokratin. I dagens Europa gör man tvärt om och inte ens det.

  Vilken demokrati har Grekland, Portugal, Spanien, med flera PIIGS-stater. Vad än folken väljer så är det den Tysk-Franska tvångströjan som gäller.

  En skuldbörda trettio år framåt som läggs på folket trots att det inte varit folket som tagit upp lånen. Greklands folk har redan vänt och gjort sin del sparkvoten är idag positiv. Resten får politiken göra.

  Det finns troligen en ambition lägga det Europiska samarbetet i ruiner för till PIIGS-staterna skall fogas Ungern och de fattiga i Baltikum. Allt detta därför att Euro-17 inte kunde sköta utlåningen. Stater som inte passade in i Eurosystemet skulle inte tagits in och ett flertal av dem måste ut.

  Vidtages inte de åtgärderna kommer framtida generationer peka finger åt ett samarbetande Europa och säga aldrig mer av det som inte fungerar.

  Lär av den gemensamma jordbrukspolitiken mer komplicerad än Eurosystemet men tuffar på tack var att den skicligt skött det kan man inte säga av det övriga EU-oprojektet.

  Framtidens samarbetande Europa kommer växa ur livsmedels och jordbrukspolitiken där finns konceptet till framgång.

  En okunnig EU-minister som vi har i Sverige och ett Folkparti som i princip lämnat regeringen i Europafrågorna är varken EU eller Sverige betjänta av.

Kommentarer avstängda