Vetlanda

Farligt i Vetlanda? Nej, nu är det mysigt, lovar kommunen


Det kändes farligt och otryggt. Nu har en grupp ungdomar sett till att gångtunneln är mysig men det kostade en rejäl slant.

Vid en trygghetsvandring för fyra år sedan identifierades gång- och cykeltunneln vid Mogärdeskolan i Vetlanda som en otrygg plats där det krävdes att någon gjorde något åt problemet.

Nu har det hänt, för närmare en halv miljon har gångtunneln fått ett mer behagligt utseende efter att kommunen låtit 15-åringar komma med idéer på hur tunneln skulle se ut och sedan låta en konstnär förverkliga idéerna.

Det var väldigt viktigt för oss att få med våra ungdomar i arbetet. Man blir mer rädd om sin miljö när man varit med och utformat den, men även trygghetsaspekten har varit i fokus, säger kommunens projekteringschef Björn Wiberg i ett pressmeddelande.

Tre olikformade lyktstolpar – en blomma, en rörstolpe och en ballongtjej med kattsiluett har satts upp liksom ringar runt träden med belysning i och en bänk med hjärtan. Själva tunneln har klätts med tryckimpregnerat trä.

Vetlanda kommun och Tillväxt Vetlanda har hållit i projektet att bygga om tunneln. Kostnaden blev cirka 350 000 kronor. Då ingår återställning av kantsten, asfalt, grönytor och buskage runt om tunneln.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook