Färre konferenser och smartare köp – så ska Vetlanda kommun spara pengar | Höglandsnytt
Nyheter Vetlanda

Färre konferenser och smartare köp – så ska Vetlanda kommun spara pengar

Kommunstyrelsen har tagit beslut om nästa års budget. Oppositionens förslag om höjd skatt röstades ner. Istället ska pengar sparas på att minska övertid, mer effektivt arbete och professionellare inköp.

”Det är inte någon budget som ger något överflöd”, säger kommunalråd Tommy Bohman (s) till Höglandsnytt.
Ett sätt att sänka kostnaderna med 12 miljoner kronor blir att minska antalet möten, konferenser, kurser och seminarier.
”Det handlar mest om folk i ledande befattningar”, säger Tommy Bohman till Höglandsnytt.
Förutom att cheferna ska arbeta mer ska pengar sparas på att minska övertiden och färre vikarier och att inte tillsätta lediga tjänster.
Inga anställda inom kommunen ska sägas upp, lovar Tommy Bohman.
Däremot ska en person anställas på inköpsavdelningen. Tanken är att med den tjänsten ska kommunen kunna göra bättre inköp och följa inköpsavtal och på så sätt spara fem miljoner kronor, hoppas kommunledningen.
Tommy Bohmans förhoppning är att de ska bli lite pengar över i budgeten till ”något roligt” också.

Den samlade oppositionen hade föreslagit en skattehöjning på 20 öre för att satsa mer på skola, vård och omsorg. Skattehöjningen hade gett ytterligare 9 miljoner i budgeten.

”Den lagda budgeten innebär ett resultat på sju miljoner för 2013. Det är en svag budget och lägre än de ekonomiska mål som kommunen har”, säger ekonomichef Andreas Eliasson i ett uttalande.
Kommunfullmäktige ska ta beslut om budgeten innan allt är klart.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Minska de anställda i Central adminstration med 20%. Hyr ut överblivna kontorsytor. Ta bort alla kommunalråden . Ersätt dem med en KS ordförande . Ordförande i kommunstyrelsen får ett fast arvode medan kommunalråden får 15% av Ks ordf arvode plus sammanträdesersättning. Inga tjänsterum i kommunalhuset för vice ordförandena i Ks.

  Inför en produktionsorganisation där skolor och barnomsorg får verka som resultatenheter. Bar den åtgärden sparar 10 miljoner.

  Alla Konferenser i Nävelsjö Bygdegård. Sluta köpa expenser av en del pappers och kontorsföretag.

 2. Bohman lovar;
  minska antalet möten, konferenser, kurser och seminarier för att spara pengar.
  Ingen skall behöva sägas upp!
  Upp till bevis!

 3. Har av en ledande majoritetspolitiker från C fått veta sanningen och hur det ligger till. Man ska försöka sänka kostnaderna för inköp med 5 milj kr. Men sen ska han sänka lönekostnaderna med 12 milj kr genom att dra in 50 tusen timmar , det är 29 heltidstjänster. Socialdemokraten Bohman har ej oväntat fått politikfrossa och gör allt för att släta över och förvränga verkligheten. Sosseväljarna har säkert gett honom ovett för sin blåa moderatpolitik som går ut på att försämra för grupper som har det värst och sämst ställt.
  Börja spara på politiksidan Bohman.Behövde du så många kommunalråd runt omkring dig för att klara din uppgift. Väck med minst 2 kommunalråd. Det är inte de som ska styra kommunskutan . Det borde va du! Uselt !Spara genast i toppen. Färre kommunalråd .Det är där du ska börja Bohman.

 4. Mycket ska man få höra innan öronen trillar av.
  Vad händer i Vetlanda vad är det för politiker i majoriteten som styr.
  Bäste Tommy börja i rätt ordning städa framför egen dörr 3 kommunalråd i Vetlanda är ju absurt. Dina företrädare klarade det själva. Ett tips vore att inte skänka bort kommunens fastigheter till underpriser. så kunnde fler få behålla sina arbete.Slå inte på dom svaga.

  1. Det är sorgligt att S står ensamma när det blåster på toppen och man nu ska försöka försvara sitt budgetförslag som majoriteten S, M, C lagt. Den som politiskt kan anses ligga bakom det mest i det tiger nu i debatten såväl som i kommunstyrelsen förra veckan. Att man vill minska på kurser och konferenser är bra, men är en efterkonstruktion.Detta är något som jag själv har tagit upp och efterlyst länge i olika sammanhang. Det är på tiden att även de längst upp i hieriakin får spara på det som går. Jag är stolt över det genomarbetade förslag som vi i oppositionen har lagt fram. Vi är sex partier med olika ideologier som utan att behöva överge vad vi tror på i samförstånd har kunnat enas. Vänsterpartiet kan inte tänka sig att vård skola och omsorg ska behöva bli lidande. Vi vet att folk kan tänka sig en smärre skattehöjning om man vet att man få behålla en bra kvalite inom dessa områden.
   Carina Strömbäck
   Vänsterpartiet i Vetlanda

Kommentarer avstängda