FASANSFULL ANALYS: Kvinnor får inte vård efter att de fött barn

En kartläggning genomförd av Socialstyrelsen visar brister i vården av kvinnor efter förlossning.

Socialstyrelsens nya undersökning visar på brister i vården av kvinnor efter förlossning. Det saknas kontinuitet i vården, det finns risk att psykisk ohälsa och amningsproblem inte upptäcks och det är otydligt vart kvinnor som upplever problem efter sin förlossning ska vända sig.

Socialstyrelsen har på uppdrag av regeringen gjort en enkätundersökning och kartläggning av vården efter förlossning. Resultaten visar att det finns brister i vården och stora skillnader mellan landstingen.
– Kartläggningen visar att uppföljningen av kvinnors hälsa efter förlossning behöver förbättras. Det är viktigt att alla kvinnor erbjuds en likvärdig god vård av hög kvalitet, säger Olivia Wigzell, generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik för 2015 har snittvårdtiderna på BB sjunkit och ligger nu under två dygn vid vaginal förlossning. Enkätsvar från vårdgivare visar att de kortare vårdtiderna gör att man inte alltid hinner upptäcka amningsproblem eller symptom på psykisk ohälsa. Samtidigt visar studier att 8-15 procent drabbas av depression efter förlossning.

Knappt två tredjedelar av sjukhusen saknar dessutom skriftliga rutiner för att identifiera och hantera psykisk ohälsa hos kvinnorna efter förlossning. Och var femte sjukhus ger varken muntlig eller skriftlig information till kvinnorna om var de ska vända sig om de känner sig deprimerade efter förlossningen.

Även andra komplikationer efter förlossning riskerar att missas. Sjukhusen följer inte alltid upp kvinnornas hälsa efter hemgång och det dröjer cirka 6-12 veckor innan kvinnorna följs upp av mödrahälsovården. Tidigare studier har visat att 12 procent av nyförlösta kvinnor i Stockholm söker vård på en akutmottagning de närmsta veckorna efter förlossning, bland annat på grund av blödning, infektion eller olika bröstkomplikationer. Detta kan tyda på bristande tillgänglighet i vården eller bristfällig uppföljning.


Publicerat

i

av

Etiketter: