Debatt Opinion

Fasansfull tanke när Euro-krisen slår till mot landsbygden

”Skötseln av Euro-politiken har havererat. Jag vill varna för att krisen när den slår in på Sverige då kommer de etablerade partierna att taxera ut den på gles- och landsbygd”, skriver Lars-Håkan Halldin i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Det som händer i EU dessa dagar måste leda till att medlemsländerna funderar på sitt förhållningssätt till EU Utvecklingen som pågår i nuläget att EU drar med alla stater i den ekonomiska stagnationen . Vi ser hur länder som man skulle hjälpa ur deras lånekris bara ökar sina skulder tack vare stigande räntekostnader. Arbetslösheten galopperar och i länder som Irland, Spanien, Italien, Grekland och Portugal nått så höga nivåer att vända utvecklingen kan te sig utsiktslöst om åtstramningarna fortsätter.

Den internationella valutafonden IMF har öppnat för ett nytt förhållningssätt som innebär att man vänder den kamerala synen ryggen och menar på det som behövs är skuldavskrivningar i kombination med ”Marshallhjälp” för att bringa dessa ekonomier på rätt köl. Tyskland gör fortfarande hårdnackat motstånd.

Man kan säga att skötseln av Euro-politiken har havererat. Orsakerna är många men några vill jag framhålla konkurrenskraften mellan länderna fungerar inte. Grekland blir ett nytt Norrland (då det avfolkades) om det inte lämnar Eurozonen. Grekland och de övriga s.k. (PIIGS-Staterna) måste ha en egen valuta och massiva skuldnedskrivningar. I varje fall i de delar av statskulden som förorsakats av bristande konkurrensförmåga tack vare Euron.

En viktig och bidragande orsak till den uppkomna krisen är bristande kompetens i det Europeiska ledarskapet och handlingsförlamning i systemet med rådsmöten.

Det finns också anledning att uppmärksamma skeendet i de olika staterna. Kataloniens försök lämna Spanien, Framväxten av Nazistpartiet Gyllene gryning i Grekland. Partiet är tror jag näst störst eller tredje störst i landet. Tänk den fasanfulla tanken att Gyllene Gryning vinner ett parlamentsval den Tyska olyckan från trettiotalet upprepas.

Nu när budgetförhandlingarna strandade . Det visar på att Europa inte kan samverka. Det går inte ha en situation där både Europolitiken och budgetpolitiken ligger för fäfot. Tänk tanken Riksdagen inte skulle kunna enas om en budget och man fortsatte med förra årets budget, Riksbanken kan inte hantera kronan. Man diskuterar om Blekinge skall lämna kronsystemet. Det tillståndet vill jag kalla kaos.

Jag vill varna för att krisen när den slår in på Sverige då kommer de etablerade partierna att taxera ut den på gles- och landsbygd.

Landsbygdspartiets förhållningssätt till EU måste präglas av djup skepticism som EU sköts idag. Frihandelavtal ja, fri rörlighet av varor inom tullunion ja, resa inom EU ja, men överstatlighet som inte de etablerade EU-ledarna kan sköta det säger vi ett rungande nej till.

Tanken på En Nordisk Union Danmark, Sverige, Island, Finland och Norge bör aktualiseras i den politiska debatten.

Lars-Håkan Halldin, landsbygdspartiet, Brännelund –Eksjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Mycket bra skrivet och tänkt. En nordisk union vore toppen. Men våra förstockade politiker har inte förstått detta.

    MVH
    Olle Ljungbeck

Kommentarer avstängda