Höglandet

FÄSTINGARNA är här – så skyddar du dina djur


Våren är här och därmed har fästingarna vaknat till liv på allvar. Såväl hundar som katter kan drabbas av fästingburna sjukdomar. Så här känner du igen symptomen och undviker sjukdomarna.

När temperaturen överstiger cirka 5 plusgrader dagtid blir fästingarna aktiva. Gemensamt för de fästingburna borrelia och Anaplasma är att de ger diffusa symptom, ibland flera månader efter själva smittillfället.

– Det finns flera bra, receptfria fästingpreparat till både hund och katt. Droppar, spray och halsband är det vanligaste som också brukar fungera bra. Dessutom finns receptbelagda tabletter. Rådgör med din veterinär om för- och nackdelar och vad som passar bäst till din hund. Men kom ihåg att inget preparat är 100 procent effektivt och alla preparat kan ge biverkningar. Använd aldrig preparat avsedda för hund på katt! Risken för dödlig förgiftning är stor, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Det bästa sättet att undvika fästingburna sjukdomar är att minimera antalet fästingar på hund och katt och plocka bort eventuella fästingar så fort som möjligt. Fästingen behöver normalt sitta ca 48 timmar på värddjuret innan sjukdomar överförs, så ju förr fästingen avlägsnas desto bättre.

Oavsett vilken fästingburen sjukdom som hunden eller katten drabbas av, är ospecifika symptom ungefär desamma; djuret blir hängig, får dålig aptit, feber och kan drabbas av ledbesvär med akut hälta. Det inte är så vanligt med kliniska symtom vid fästingsjukdom.

– I Sverige är det relativt ovanligt med fästingburna sjukdomar på hundar och ännu mer ovanligt hos katt, även om många djurägare kopplar de ospecifika symptomen till borrelia eller anaplasma, säger Lotta Möller.

Så tar du bort en fästing
Ta tag i fästingen så nära hundens eller kattens hud som möjligt utan att klämma på fästingens kropp. Därefter drar eller vickar du ut fästingen.
Det går bra att använda en pincett med fin spets eller en fästingplockare för att få tag så långt fram som möjligt på fästingen.
Ofta blir en del av fästingens svärd eller en del hullingar kvar i såret, men de stöts ut efter en till två veckor. Det blir ofta en liten svullnad och rodnad i huden där fästingen suttit.
Glöm alltså de gamla tipsen om smör, olja eller att skruva ur fästingen motsols. Fästingens hullingar gör att den inte kan skruvas ur och genom att kväva fästingen med smör eller olja kräks fästingen ur sig eventuellt smittoämne.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook