Debatt Opinion

Fått nog av låt-gå-mentalitet mot hedersbrott

En 16-åring har häktats som misstänkt för mord på sin 19-åriga syster. Av de hotelser hon varit utsatt för av sin släkt är mordet med all sannolikhet ett ”hedersrelaterat” sådant. Eftersom hon varit hotad av nära släktmedlemmar är givetvis inte 16-åringen ensam inblandad.

Även vi som varken är rasister eller invandrarfientliga (jag är själv involverad i stöd åt flyktingar) börjar ha fått nog av myndigheters, politikers och salongsradikalers låt gå mentalitet och undfallenhet när det gäller denna brottslighet kopplad till kultur och religion.

Vi godtar inte att människor som påstår sig söka en fristat i vårt land, på det grövsta bryter mot våra lagar, allmänna värderingar vilka omfattas av regering och riksdag liksom större delen av den svenska befolkningen. Vi godtar inte att ”män” och pojkar bryter mot de värderingar som säger att kvinnor och män är jämlika och att var och en har rätt att forma sitt liv utifrån sitt sätt att leva.

Den usla introduktion som ges till invandrare till vårt land bidrar till att sådana här händelser inträffar. För varje invandrare bör det klargöras att den som inte vill underordna sig dessa för oss självklara regler och värderingar bara har att omedelbart återvända till sitt land.

De sociala myndigheterna har ett stort ansvar att ta de hotade kvinnorna/flickorna på allvar och ge dem allt stöd de kan. Tyvärr synes det vara alltför många socialtjänstemän som inte är mogna sin uppgift.

Men det är också på tiden att politiker, och salongsradikaler slutar med att kasta sig över dem som på ett seriöst sätt diskuterar såväl det positiva som negativa i anslutning till invandring och inte ensidigt beskyller dem för att vara rasister.

Det råder ingen som helst tveksamhet om att det är nödvändigt att på ett mera auktoriativt  sätt framhålla och kräva anpassning till de normer där kvinnor och män, flickor och pojkar har samma värde. Inte som nu som det är hos många invandrare att ”män” och pojkspolingar tillåtes styra sina kvinnors, mammors och systrars liv. Detta bör inpräntas hos varje manlig invandrare lika väl som vi  i vår kultur fått oss inpräglat detta.

I detta sammanhang är det logiskt att ställa frågan vad som händer med alla de unga män/pojkar som vi nu tar emot och placerar i gruppboende. Vi har hittills sett hur mycket unga pojkar är bärare av hederskultur och en respektlöshet mot kvinnor/flickor.

Går det mot denna bakgrund att anpassa dessa gruppboende unga män/pojkar till våra allmänna värderingar rörande jämlikhet mellan man och kvinna? Kan de ta till sig dessa värderingar och leva efter dem om de inte lever i familj?

En stor del av de människor som kommer till Sverige har i sitt hemland varit involverade i klaner. Vi vet att i klaner råder en auktortär livstil med stor ofrihet för enskilda klanmedlemmar. Framförallt för kvinnor/flickor. Skall vi därför komma bort från den mentalitet som råder där, bör vi inte återskapa denna klanmiljö som nu sker, utan istället integrera dem bland etniska svenskar. Detta senare är kontroversiellt men sannolikt nödvändigt om vi skall kunna minska brottsligheten och ge de enskilda individerna verklig frihet.

Olle Ljungbeck

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook