Debatt Nässjö Nyheter Opinion

”Feg politisk ledning tonar ner rasismen i Forserum”

”Att inte våga släppa iväg barn till skolan i Forserum, Nässjö Kommun, av rädsla för repressalier är tragiskt. En allvarlig situation av rasistiska inslag. Detta är inget nytt, utan verkar ha pågått under lång tid. Förra året fanns 160 somalier och många har flyttat därifrån på grund av främlingsfientligheten.”

[adrotate banner=”7″]

Det som hänt i Forserum är hemskt men dessvärre inte helt oväntat. Det har pyrt länge. Redan för cirka två år sedan initierades ett stormöte i Centrumkyrkan i Forserum, med anledning av problem med trakasserier. Men sedan dess har problemet tyvärr eskalerat. Naturligtvis är det de polisanmälda ligisterna som ytterst bär ansvaret, men frågan är mycket mer komplicerad än så.

Idag ,söndag, träffade vi miljöpartister representanter för den somaliska föreningen i Forserum. Vi fick höra berättelse om misshandel, berättelse där kvinnor somaliska kvinnor knuffats och kastats grus på och där förövare slagit upp lägenhetsdörr med yxa . 18 av somaliernas totalt 20 lägenheter har på något sätt fått påhälsning. Barn har utsatts med glåpord och hot.

Forserum är ett litet samhälle på cirka 2000 invånare. Man har fått ta emot 160 av kommunens totala 320 somalier. Detta är ett dilemma. När man från den politiska ledningens sida inte presenterar en djupodlad handlingsplan för integration är det ett misslyckande i sig. Det ställer extra stora krav på en plan för integration när en stor grupp av nyanlända hamnar på en liten ort.

I två år står svenska staten för det ekonomiska ansvaret för de nyanlända. Därefter tar kommunerna över ansvaret. För Nässjös del blir det en stor ekonomisk utgift om inte dessa människor slussas ut i arbetslivet . Att misslyckas med att bygga nätverk och plattformar för de nyanlända leder till ett utanförskap för de inblandade och ett ekonomiskt avbräck för kommunen. Här krävs politisk handlingskraft och kompetens.

Nu är tydligen antalet somalier runt 60. Hittills har rasisterna vunnit i sin framfart. De har lyckats skrämma iväg flertalet. Frågan är hur Nässjö Kommuns ledning väljer att agera framöver.  Bo Zander (S) och hans vänner i majoriteten (V), (C), (FP) behöver göra stora insatser i förebyggande syfte för att inte liknade situation ska uppstå i framtiden. Dessutom måste integrationsfrågan högt upp på den politiska dagordningen.

Kommunalrådet Anders Karlsson (C), borde kalla den aktivitet som dessa ungdomsgäng sysslat med för sitt rätta namn- nämligen rasism. Att använda omskrivningar och försöka dämpa situationen ordmässigt är fegt. Möjligtvis vill inte kommunalrådet Karlsson och hans vänner i ledningen att Nässjö kommun utmålas som ett rasistnäste. Men om de drabbade upplever situationen som främlingsfientlig, så är den det. Att försöka bortförklara är som att skicka ytterligare en spottloska i ansiktet på de somaliska vännerna. Denna gång av en kavajklädd finkammad centerpartistisk kommunhöjdare.

Tyvärr är inte Forserum, Nässjö Kommun, på Småländska Höglandet unikt. Det enda unika är att här finns en grupp ligister som genom misshandel, stenkastning, spott och på andra sätt handgripligen trakasserat somalierna. De som stillatigande ser på bär också ett ansvar.  Men den politiska ledningens ansvar är större. Utanförskap skapar murar, som i sin tur leder till motsättningar och främlingsfientlighet. Det gäller att börja agera – för att kunna bryta denna negativa spiral.

Etelka Huber (mp), ledamot i Nässjö Kommunfullmäktige

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Etelka Huber slår nya rekord i hyckleri,när får vi se samma engagemang mot det svenskfientliga våldet?
  Dessa ”problem” som du påtalar är ju en konsekvens av din egna politik.

 2. Etelke Huber…har du över huvudtaget satt din fot i Forserum någon gång. Du skriver en massa fina ord, men du har ingen aning om vad som händer i Forserum förutom det du läst i Aftonbladet och övrig media som enbart hör den ena sidan i det här. Vill du och övriga medikåta politiker plötsligt kommer med era åsikter fiska röster så ta först fram fakta i det ni pratar om. Hade jag tidigare röstat på MP så hade jag bytt parti direkt….för finns det fler så okunniga politiker i ditt parti så är ni snart et minne blott.

  1. Jag har varit i Forserum. I söndags tex. träffade vi representanter från den somaliska föreningen från Miljöpartiets sida för att lyssna och ta del av den berättelse och de upplevelser somalierna hade. Den senaste tidens händelser har gått att läsa såväl i lokalpress som i rikstäckande media.
   Redan för 1 1/5 – 2 år sedan initierade somaliska föreningen ett stormöte på grund av de trakasserier de utsattes för. Stormötet var i Centrumkyrkan i Forserum och såväl polismyndigheten, som föreningar och nattvandrare var på plats. Samhället slöt upp .
   Men sedan dess har saker och ting eskalerat. Ett gäng unga vuxna, mellan 20-25 år, har systematiskt trakasserat den somaliska delen av befolkningen. Barnen har fått utså glåpord och hot. När kvinnorna har väntat på tåget har de blivit utsatta för gruskastning. Av de 20 lägenheter som somalierna bor i, har 18 utsatts för någon form av åverkan. Bland annat med en yxa. Vid ett tillfälle blev en man, som jobbar som busschaufför, utsatt för misshandel. Detta är bara en del av exemplen som gavs.
   Till och med under fredagens manifestation till förmån för somalierna- då flera hundra personer närvarade- så dök ligistgänget upp och försökte mucka gräl med somalierna.
   Av förra årets 90 somalier, finns idag 60 som bor i Forserum. Många har flyttat på grund av trakasserierna och den främlingsfientlighet de upplever från denna grupp.
   De ställde sig frågan varför inte polisen skrivit upp alla anmälningar de lämnat in. Enligt uppgifter finns bara 3 polisanmälningar.Somalierna förstår inte hur detta hänger ihop.

   Dessutom har vi varit i kontakt med polisen för att höra hur de ser på saken. Och den bild vi får är att somaliernas uppgifer stämmer.
   ————————————————————————————–
   Allt det här är väldigt allvarligt och här behöver alla goda krafter samlas och göra en gemensam sak.

 3. Håller med Andreas. Tänk vad många invandrargäng som ger sig på svenskar.Sen tycker jag att Anders Karlsson har en poäng i att bara för att det är en invandrare som råkar illa ut så behöver det inte vara rasism. KAN vara, men BEHÖVER inte. Att sen raljera över att han ”har kavaj och är välkammad”??? Vad har det med saken att göra?? SUCK.

 4. Kvalificerat ordbajseri fran Etelka Huber. Vad vet hon om vad som haender i Forserum? Ingen rok utan eld. Och var har hon hallt hus nar svenska pensionarer blivit nedslagna, misshandlade och mordade av invandrare? Var var hennes artiklar nar svenska tjejer blivit gruppvaldtagna av vaar nya adel? Var ar hennes protester mot somalierna och araberna som misshandlade och tande eld pa en 15-arig svensk kille?

  1. Kan du definiera vad du menar med begreppet invandrare? Och vad menar du med vår nya adel?

Kommentarer avstängda