"Fem förlorade år för pensionärerna" | Höglandsnytt
Debatt Nyheter Opinion

”Fem förlorade år för pensionärerna”

Minskningen av pensionerna måste tas på allvar och får inte döljas av en verklighetsfrånvänd diskussion om pensionsåldern. Den närmaste tiden kommer orange kuvert hem i svenska folkets brevlådor. Då kommer återigen påminnelsen om att vårt pensionssystem inte är så hållbart och stabilt som beslutsfattarna velat påskina. En pensionär som för tre år sedan hade en pension på 15 000 kronor i månaden får i år bara drygt 14 400 i pension i år. Med andra ord en minskning med nära 600 kronor i månaden.
Kommande år ser det inte så mycket bättre ut. Först 2015 kommer pensionen enligt Pensionsmyndighetens prognos att vara tillbaka på 2009 års nivå.

Det är fem förlorade år för pensionärernas del, samtidigt som lönerna för de som arbetar har stigit.
Åren 2014, 2015 och 2016 räknar dessutom myndigheten med att pensionen ska minska realt, det vill säga prisökningarna äter upp mer än vad pensionerna ökar.

Sammantaget är det bara två år under perioden 2010- 2016 då pensionen inte påverkas av den automatiska balanseringen, i dagligt tal kallad bromsen.
Den så kallade bromsen måste förändras. När pensionssystemet infördes var inte tanken att bromsen skulle slå till år efter år. Detta visar ett systemfel som ger allvarliga konsekvenser för pensionärerna.

Fredrik Reinfeldt har lyft fram möjligheten att jobba längre som en lösning för högre pensioner. Men det är i första hand en möjlighet för Fredrik Reinfeldts egen generation. För många av dagens 64-65-åringar som har arbetat länge i tunga jobb är det inte realistiskt. Den mest näraliggande uppgiften för statsministern i detta sammanhang är att ge unga människor möjlighet att komma ut i arbetslivet.
Det faktum att pensionärer fortfarande betalar mer skatt än löntagare med samma inkomst återstår också att åtgärda. En pensionär med 15 000 kronor i månaden betalar 339 kronor mer i månaden i skatt än en löntagare, vid genomsnittlig kommunalskatt. Det är inte acceptabelt. Beskrivningen av pensionärerna som en gynnad grupp stämmer inte.

Göran Larsson, ordförande PRO-distriktet Jönköpings län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook