Debatt

Fler jobb till unga med sänkt restaurangmoms

Ungdomsarbetslösheten är ett av våra stora samhällsproblem idag. Arbetslösheten bland unga är ingen ny företeelse – då unga oavsett konjunkturläge har fått betala ett högt pris genom att stå utanför.  Alliansen tar denna fråga på allvar och genomför ett flertal åtgärder för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för unga. Ett av dessa förslag är en kraftig sänkning av restaurangmomsen.

Det är anmärkningsvärt men icke desto mindre förvånande att Socialdemokraterna motsätter sig sänkningen av restaurangmomsen. Det visar på vilken tydlig skiljelinje det finns i svensk politik, där Alliansen står för fler jobb och minskat utanförskap och där Socialdemokraterna mest levererat ofinansierade löften. Detta befäster Moderaterna som det enda arbetarpartiet.

Restaurangbranschen är en viktig inkörsport på arbetsmarknaden för Sveriges unga. Många får där sitt första arbete. Det är också en bransch där det förekommit många svarta jobb med otrygga villkor.

Genom att Alliansen nu sänker restaurangmomsen från 25 procent till 12 procent är vårt mål att detta ska leda till att svarta jobb blir vita, att fler anställs inom restaurangbranschen och att matpriserna på restauranger ska sjunka. I stora kampanjer har bland annat McDonalds och MAX Hamburgerrestauranger gått ut med att de kommer att anställa hundratals personer enbart tack vare momssänkningen. Många av dessa jobb går till ungdomar. Enligt Handelns utredningsinstitut innebär momssänkningen en möjlig sysselsättningsökning på ca 360 nya jobb bara i Jönköpings län.

Genom den sänkta restaurangmomsen och den tidigare halveringen av arbetsgivaravgiften för att anställa unga upp till 26 år har Alliansen tagit stora steg för en bättre arbetsmarknad och större möjligheter för unga att få ett jobb. Att satsa på dagens unga är att satsa på framtiden.

Helena Bouveng (M), riksdagsledamot från Jönköpings län
Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Halland, Arbetsmarknadsutskottet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook