Debatt

Fler lärare istället för fler riskkapitalister

I onsdags visade SVT:s program Uppdrag granskning hur den svenska skolan har blivit big business. Av de fem största skolbolagen i Sverige ägs fyra av riskkapitalbolag.

Ett sådan bolag sysslar enbart med att äga andra företag, och hoppas på att tjäna pengar på att i framtiden sälja det vidare. Academedia, som är den största skolkoncernen i Sverige och förra året gjorde en vinst på 140 miljoner kronor, såldes till två fonder, registrerade i skatteparadis.

 

I programmet kan man också se hur Vittra, som är en del i samma koncern, använder skattemedel till bonusar och skyhöga chefslöner. Tidigare har lärarna till och med fått bonus om de sätter höga betyg på eleverna.

 

Vinstintressen, riskkapitalbolag och skatteparadis ska inte ha med den svenska skolan att göra. I Sverige går var fjärde elev ur gymnasiet utan fullständiga betyg, samtidigt slösas hundratals miljoner bort på vinster. Det är helt sjukt.

 

Det som den svenska skolan behöver är inte fler riskkapitalister, utan fler lärare, och då har vi helt enkelt inte råd med något vinstslöseri!

 

MIKAEL EKVALLdistriktsordförande

Ung Vänster Jönköpings län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook