Eksjö Nyheter

Flyktingpojke kan inte andas, riskerar dö, mamman våldtagen – ska utvisas

En kampanj bland hjälpsamma människor försöker nu rädda familjen Eminovic från utvisning till Serbien. Familjen bor på flyktingförläggning i Mariannelund och en 8-årig pojk med en halssjukdom som förhindrar honom att andas ordentligt hotas av utvisning i slutet av augusti efter tre avslag på asylsöknad.

Hemma i Serbien ska den romska familjen ha blivit hotade av lokal maffia och mamman ska ha blivit våldtagen mitt framför familjen.
I Mariannelund har familjen nu bott i cirka ett år och fått avslag på avslag från Migrationsverket.
En kampanj, inte minst via sociala medier, försöker nu skapa opinion för att familjen ska få stanna i Sverige.
Enligt kampanjen finns läkarintyg från länssjukhuset Ryhov att den 8-årige pojken inte kommer att överleva utan adekvat sjukvård, något som är högst osäkert att han kan få i Serbien där romer är, av hävd, kraftigt diskriminerade.
Pojken lider av gravt utvecklad sömnapné som göt att han har svårt att andas hela dygnet och måste bära en kanyl genom halsen och tömma slem flera gånger varje dag för att överleva.
”Bokstavligt talat så blir Sverige ansvarig för hans död. Migrationsverket vet mycket väl om hur allvarligt det här är”, berättar Jakob Winberg, John Olsson och Jason Lindberg som står bakom kampanjen för att få familjen att stanna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

  1. En sak som är väldigt intressant, men påståendet om att sådana historier bara skulle vara ihopdiktade, snyfthistorier.

   Jag antar att du tycker att det kommer alldeles för många invandrare till Sverige. År 2011 var det nästan 30 000 asylsökande i Sverige. Vissa fick stanna, men den stora mängden inte.
   Dessa människor ljög säkert allesammans, de har säkert inte alls varit med om krig, förföljelse, våldtäkt och misshandel?

   För det finns väl uppenbarligen inget skit ute i världen?

   – Det är väl klart som sjutton att inte alla dessa människor ljuger?
   Tror man det, så inbillar man sig mycket. Så fort det kommer ut i media, så haglar kommentarerna att allt är lögn.

   Visst att det finns människor som ljuger. Men anta inte att alla gör det, det är trångsynt.
   För oss som har träffat familjen, råder ingen tvekan. Dem talar sanning.

 1. De kom ju inte hit endast för att pojken var sjuk! Familjen är romer och mycket utsatta i Serbien, de har blivit hotade och misshandlade. Sen är pojken mycket sjuk och kommer inte att få den vården han behöver i Serbien. Vill du Olle att en 8-åring ska dö? Vad har han gjort för att förtjäna det? Det handlar inte om snyft historier utan om människoliv! Om du hade flyttat dig från din soffa och varit med och mött dessa människor som mår så dåligt så hade du också insett att detta inte är en snyfthistoria utan att detta är något som händer idag! Jag har träffat familjen, har du?

 2. Magnus du måste vara allt för naiv, som inte genomskådar skälen.

  Dessutom har du missat att politiker och journalister utmålar svenskar som rasister, som inte bara diskriminerat Romer i århundranden, utan fortfarande systematiskt gör detta dagligen. I det hänseendet är det väl bara humanistiskt att skydda dem från att växa upp i ett ”rasistiskt” Sverige.

  1. ”Genomskådar skälen”. Vad behövs för skäl när det handlar om att rädda livet på dels ett litet barn men troligtvis också flera MÄNNISKOR i en familj? Om du själv hade ett barn med en dödlig sjukdom som inte gick att bota i Sverige skulle du förstås göra allt för att ditt barn skulle få vård. Visserligen kommer sjukdomen botas i Serbien, officiellt (det står i grundlagen). Så är dock inte fallet. Eftersom de är romer kommer barnet att nekas vård. Det är så det fungerar i Serbien. Romer är smuts och lort, de är inte ens människor där. Men eftersom det står i grundlagen så väljer Sverige att utvisa dem. Varför kan inte migrationsverket lyfta näsan ur pappren och se på verkligheten istället för vad som står i lagen? Alla länder är inte som Sverige, det är en självklarhet. Varför ser man inte det i det här fallet?

 3. Varför har migrationsverket beslutat att utvisa dem tre gånger om det nu är så synd om dem?
  Ha i åtanke att vi har de i särklass mest generös asylreglerna i detta land. Om man trots det inte kommer så har man verkligen NOLL skäl att stanna… kanske till och med minus 3.
  Varenda gång migrationsverket faktiskt gör sitt jobb alls så ska det protesteras. Skrota skiten då, öppna upp helt och låt samhället fallera. Stå för vad ni vill också, staten ska inte tro att de kan plocka skattepengar om slussarna öppnas.
  Nej, antingen åker dessa hem igen och ”aktivisterna” håller sina munnar tysta eller så river vi allt som byggts upp, slopar staten, erkänner att slussarna är vidöppna och tar till anarki.

 4. För naiv? Jag har själv varit med och mött denna familjen. Flera av mina närmaste vänner har hört familjen berätta absurda historier om hur de har blivit behandlade i Serbien. Det är inte bara denna familjen som blir behandlade på detta sättet i Serbien, läs på lite om romers situation. Här har du en artikel att börja med! Ett citat:

  ”På områden som mänskliga rättigheter har Serbien gradvis gått framåt. Men romer och albanska minoriteter i södra Serbien är de som drabbats värst av brott mot mänskliga rättigheter.”

  http://www.sida.se/Svenska/Lander–regioner/Europa/Serbien/Utvecklingen-i-Serbien/

  Läs och begrunda, tror du den lilla pojken kommer att få någon vård?

  http://www.farr.se/index.php/20080915177/aktuellt-press/nyheter/serbien-inget-internflyktsalternativ-foer-romer.html

  Så du menar att det är bättre att bli våldtagen och mördad? Du är bara för sorglig!

  Ni kan välja att blunda, ignorera och fortsätta era hatiska och miserabla liv. Jag tänker iaf hjälpa mina medmänniskor. Tack för mig!

  1. Om du nu tänker hjälpa dina medmänniskor kan du väl betala kalaset? Ska vi ta hand om alla i hela världen det möjligen är synd om?

 5. Kräftslaktarn: Skulle du vilja utveckla vad det är som är naivt med det som Magnus skriver? Hur ställer du dig till att det finns ett läkarintyg som bekräftar pojkens hälsotillstånd? Sättet du beskriver humanism på är inget annat än en vidrig feltolkning av ordets verkliga betydelse. Barn som inte kan rå för sin sjukdom eller situation i hemlandet ska inte drabbas av den typen av retorik som du försöker bedriva. För mig är det i stunder som denna Sverige ska vara föredömligt och visa vad medmänsklighet genom att låta familjen stanna.

  Är det inte intressant att folk väljer att kategorisera berättelser av det här slaget som ”snyfthistorier” när det finns människor som faktiskt kan styrka pojkens akuta hälsotillstånd? Det är otäckt med människor som bygger sina åsikter på antaganden när det kommer till – framför allt – barns livsöden. Usch.

 6. Staten Serbien som är på väg att bli EU-medlemsstat måste lära sig att ta ansvar för sina medborgare. Tyvärr har Serbien behandlat romerna på hemmaplan som skräp. Romerna är marginaliserade och papperslösa. EU, Bryssel borde ställa krav på Serbien att ta ansvar för sin inhemska befolkning och då även romerna. Att skeppa iväg/bli av med folk till andra länder är inte att ta ett gemensamt ansvar som EU måste göra då det gäller romernas situation i Europa. Skäms på er Serbien!

 7. Tänk om man ändå kunde få kryssa i i deklarationen vad man ville va med och betala för.

Kommentarer avstängda