Ekonomi Höglandet

FLYTTA NU! Gamla Högländare bor dyrare än de tror

De vägrar flytta eftersom de tror att ny bostad blir dyrare men i själva verket har de inte koll på hur dyrt de bor nu. Äldre personer måste tänka om.

Många äldre, som bor i egen villa, har låga boendekostnader tack vare att lånen till stor del är avbetalade. Det är bromskloss i den s k flyttkedjan där äldre hushåll förväntas flytta till nya boenden och lämna bostäder åt yngre hushåll.

Enligt en färsk studie av analysföretaget Industrifakta visar det sig att en stor del av de äldre hushållen underskattar sin boendekostnad och att detta kan minska benägenheten att flytta till en hyreslägenhet.

”Omkring en fjärdedel av de intervjuade hushållen i åldern 70-75 år uppger sig ha en boendekostnad som knappt motsvarar den kalkylerade driftkostnaden för en villa i kommunen. Till detta måste man även addera eventuell räntekostnad, oförutsedda utgifter och löpande underhåll. Om man har en felaktig uppfattning om sin nuvarande boendekostnad upplevs nyproduktionshyrorna som orimligt höga och detta minskar intresset för ett nytt boende och hindrar de viktiga flyttkedjorna att komma igång”, säger Jens Linderoth, analytiker på Industrifakta, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook