Höglandet Småland Vetlanda

Folket har röstat: skydda Emån!

Emån måste få naturskydd. Det vill invånarna i bland annat Kalmar län där nu Emån tagits fram som det naturområde som mest behöver skyddas, enligt Världsnaturfonden (WWF).

Emån. Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län.
Emån. Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län.
Genom kampanjen Svenska pärlor i sommar har svenskar fått föreslå naturområden som behöver skydd.
”Målet med Svenska Pärlor är att öka arealen och kvalitén av skyddade land- och vattenområden i Sverige. Det stora engagemanget hos allmänheten hjälper oss i vårt arbete att engagera politiker och beslutsfattare för att stärka naturvården och leva upp till våra internationella åtaganden”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

En jury av experter har baserat på svenskarnas åsikter tagit fram ett område i varje län (en pärla) som behöver mer skydd. I Jönköpings län blev det Östra Vätterbranterna. I Kalmar län blev det Emån som också rinner genom Vetlanda kommun. En stor del av Höglandet (Vetlanda och Eksjö kommuner liksom östra delarna av Sävsjö och Nässjö kommuner) tillhör Emåns avrinningsområde.

Emån är starkt påverkad av bland annat kraftverk i Vetlanda kommun och utsläpp från industrier med mera. Samtidigt används Emåns vatten som dricksvatten på flera platser.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook