Folket vill ha höjd skatt – landstingsledningen är säkra | Höglandsnytt
Höglandet

Folket vill ha höjd skatt – landstingsledningen är säkra

Landstinget i Jönköpings län förlorar 250 miljoner kronor i intäkter samtidigt som man bygger nytt för flera miljarder kronor. Därför höjer man nu skatten, något som folk vill, anser Håkan Jansson (m), landstingsstyrelsens ordförande.

[adrotate banner=”28″]
Den redan höga skatten på Höglandet ökar ännu mer från och med nästa år om landstingsledningen får som den vill. Då höjs nämligen landstingsskatten med 40 öre.
Den stora anledningen till höjningen är att nya kommunala utjämningssystemet som förvisso gynnar Höglandskommunerna innebär 250 miljoner kronor i minskade intäkter till landstinget. Detta samtidigt som landstinget tänker lägga 1,9 miljarder kronor på sjukhusen och vårdcentralerna i länet (bland annat ny intensivvårdsavdelning i Eksjö).
Landstingsledningen tror inte det går att minska kostnaderna i verksamheten i tillräcklig utsträckning utan istället kräver man mer pengar av skattebetalarna. Landstingsledningen vill av princip inte låna till sina investeringar och väljer också därför att höja skatten.
”Majoriteten av länsinvånarna ser höjd skatt som det bästa alternativet”, säger Mullsjöpolitikern Håkan Jansson i ett uttalande och stödjer sig på undersökningen Vårdbarometern.
Skatten på Höglandet blir efter höjningen:
Aneby: 33,30, Eksjö: 33,47, Nässjö: 32,85, Sävsjö: 32,98, Tranås: 32,62, Vetlanda: 32,57.

Samtidigt lovar landstingsledningen att kostnaderna för administration ska minska med 5 procent under 2014.
[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

 1. Moderaten Håkan Johansson verkar ha fått något slags överslag i hjärnkontoret. Hur i hela friden kan han inbilla sig att länsinvånarna ser höjd skall som bästa alternativet? Det skulle vara mycket smakfullt om Johansson kan redovisa den undersökning som han stödjer sig med. Sannolikt har Johansson misstolkat undersökningen eller så har han bara frågat väsnterväljare som inte förstår bättre.

   1. Skulle vara intressant om det kunde läggas fram detaljerat vad våra skattepengar läggs på, sen skulle vi få rösta om vart prioteringen av vart våra pengar skulle läggas, lite som direktdemokrati.
    Tror inte det skulle behövas någon höjning av skatten då…..

 2. Folk har insett att en urhålkning av svenska vården som skett dom senaste 7 åren då högern prioiterat skattehöjningar för den 5% av folket som tjänar mest inte gynnat vården vilket man ser men nerskärningar som skett måste ta slut och en återgång till skatte saktserna nåste ske för att stoppa urvattningen av den svenska vården

 3. Ställer man en fråga så att invånarna tror att pengarna ska gå endast till vprd och omsorg så får man ett sådant svar typ ”kan du tänka dig höjd skatt för att förbättra vården” då får man ett sådant svar. Vore intressant om dom istället frågade ”kan du tänka dig att höja skatten om pengarna går till höjda socialbidrag till våra nyanlända” så lovar jag att svaret vore annorlunda.

 4. Visst är våra politiker fantastiska….

  Mona Sahlin har myntat uttrycket ”det är sexigt att betala skatt”. Det tycker vi väll alla, även våra fantastiska politiker tycker det, för då har dom mer att slänga ner i det svarta hålet
  Dock är våra politiker i Sävsjö ”bäst” de kan verkligen hantera våra skattemedel på ett fantastiskt sätt de ”investerar” förståndigt i ”Terminalen i Stockaryd” ca 20-25 miljoner och bygger om vägar för……
  Bara små röda siffror ca 100.000:- minus i månaden och mycket arbetstillfällen, fantastiska 3 st anställningar.
  Varför inte ta ett ytterligare steg och investera 200-250 miljoner och motorväg då kan det bli fantastiska 30 st arbetstillfällen på terminalen.
  Sävsjö är verkligen ett föredöme för våra fantastiska politiker, ett speciellt tack också till vårt fantastiska kommunalråd som verkligen kan Business och driva en kommun.

Kommentarer avstängda