FOLKMORDSFEST i Vetlanda – kommunen misstänks ha hyllat Stalin | Höglandsnytt
Ledare Opinion Toppnyheter Vetlanda

FOLKMORDSFEST i Vetlanda – kommunen misstänks ha hyllat Stalin

Tillsammans med Adolf Hitler och Mao Zedong räknas Josef Stalin som världens värsta massmördare. Vetlanda kommun satte upp hans porträtt i ett skyltfönster.

”Någon naturligtvis kan fara illa av blotta åsynen av Stalin som hade många liv på sitt samvete”, säger kultur- och fritidschefen Stewe Jonsson.

Jovars. Stalin (som var diktator i Sovjetunionen från mitten av 1920-talet fram till sin död) ska ha varit ansvarig för cirka 20 miljoner människors död och han iscensatte en svältkatatrof i Ukraina som ledde till ett folkmord på uppemot sju miljoner människor och där de överlevande i många fall tvingades till kannibalism, det finns rättsfall beskrivna där föräldrar ätit upp sina egna barn. Människor svalt ihjäl i stora mängder också i andra delar av Sovjetunionen och miljontals människor avrättades, torterades ihjäl eller skickades till dödslägren i ryska fjärran östern.

Vetlanda kommun lät sätta upp ett porträtt av Stalin i ett skyltfönster för att marknadsföra en film om diktatorns död (som till slut dog 1953, ett mycket efterlängtat dödsfall). Porträttet var dessutom försett med ett sorgeband.

I tisdags kväll efter skarp kritik tvingades kommunen ta bort bandet eftersom det tolkades som att kommunen sörjde Stalins död. På onsdagskvällen försvann också porträtet.

”Porträttet får vara undanställt till dess vi hunnit prata igenom frågan ordentligt”, säger Jonsson om den fullkomlgt historielösa och oeftertänksamma handlingen.

”Att visa ett porträtt av Stalin i ett sammanhang där det är motiverat är knappast en kränkning”, tycker dock Jonsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook