Folkomröstning nära i Nässjö – kampanj för Centralskolan har lyckats | Höglandsnytt
Nässjö Nyheter

Folkomröstning nära i Nässjö – kampanj för Centralskolan har lyckats

Nästan 2 700 personer har skrivit på kravet om en folkomröstning om kommunledningens skolplan och tänkta nedläggning av Centralskolan.

Kampanjen för en folkomröstning i frågan har förts på gator och torg via namnlistor och via en Facebookgrupp som har närmare 2 200 medlemmar.
För att kunna kräva en folkomröstning behövs 10 procent av de röstberättigade i kommunen och deras underskrifter. Det målet är nu nått med råge efter gångna veckans namninsamlingar. 22 910 personer var röstberättigade vid förra valet och 10-procentsgränsen var alltså 2 291.
Men kampanjen går vidare och initiativtagarna jagar fler namn runt om i kommunen. Skolutredningens remisstid går ut den 17e december men kampanjen väntas avslutas den 10e december.
Kommunfullmäktige kan dock säga nej till en folkomröstning om två tredjedelar av ledamöterna röstar emot initiativet från folket, det vill säga 38 ledamöter. Nuvarande styrande koalition (soc.dem, centern, folkpartiet, vänstern) har 30 mandat.
Dessutom är en eventuell folkomröstning bara rådgivande.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

6 Comments

  1. Snart kommer vi medborgare att få svar på frågan. Vilka partier stödjer den demokratiska processen.

  2. Snart kommer vi medborgare att få svar på frågan, vilka partier som stödjer den demokratiska processen.

  3. Härligt alla ni som kämpar/kämpat!! Nu hoppas vi att våra politiker förstår innebörden av demokrati och tar till sig av vad stora delar av folket vill!

  4. Den borgerliga demokratin är tyvärr kringskuren så att folket i de borgerliga demokratierna bara kan genomföra rådgivande folkomröstningar, inte tvingande, synd.

Kommentarer avstängda