Aneby Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

FÖR BARNENS SKULL – Så många slutar supa i jul

Var tionde vuxen som annars dricker alkohol väljer alkoholfritt under julen efter att ha blivit förälder. Ytterligare 4 av 10 dricker mindre under julhelgen än vad de gjorde innan de fick barn, enligt en färsk Sifo-undersökning gjord av IOGT-NTO-rörelsen.

– Det är goda nyheter. Vi har arbetat med kampanjen Vit jul sedan 2007, och vårt mål är att fler vuxna ska välja att fira en alkoholfri jul, för barnens skull, säger Mona Örjes, ordförande för IOGT-NTO-rörelsen, i ett pressmeddelande.

Mammorna skippar alkohol i större utsträckning än papporna under julhelgen, sedan de fått barn, 12 % bland mammorna jämfört med 6 % bland papporna. Och yngre föräldrar minskar sin konsumtion i större utsträckning än äldre föräldrar.

4 av 10, av de föräldrar som annars dricker alkohol, ser även till att någon är nykter under julhelgen ifall att det händer något.

Drygt 3 av 10 menar att de skulle dricka mindre, eller avstå helt från alkohol, om de visste att någon annan i sällskapet tog en vit jul. Mammor skulle välja alkoholfritt i större utsträckning än pappor, 29 % av mammorna jämfört med 10 % av papporna.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo. Under perioden 27 november-10 december 2017 har ca 1000 intervjuer genomförts med män och kvinnor 16-74 år i Sverige .

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook