Debatt Opinion

Föräldrar kan motverka drickande vid skolavslutningen

Snart är skolavslutningen här och ett långt läsår äntligen över. Tonåringarna i Jönköpings län kan se fram emot ett välförtjänt sommarlov. Tyvärr förknippas skolavslutningen inte bara med glädje eftersom skolavslutningen är ett tillfälle då många tonåringar dricker sig fulla.

Med fyllan följer en ökad risk att råka drabbas av brott, olyckor och övergrepp. Undersökningar visar att 22 procent av pojkarna i gymnasiets årskurs två har hamnat i bråk eller slagsmål i samband med att de druckit alkohol. Motsvarande andel bland flickorna är 10 procent. Var trettonde flicka och var tjugonde pojke i gymnasiet årskurs två har blivit bestulen eller rånad i samband med alkoholintag. En del uppger att de har haft oönskat eller oskyddat sex när de varit berusade.

Tyvärr råder det fortfarande många missförstånd när det gäller föräldrarnas roll i sammanhanget. En färsk Sifoundersökning visar att 59 procent av föräldrar till femtonåringar i Jönköpings län, tror att ett konsekvent nej till alkohol bidrar till att minska den egna tonåringens drickande. Samtidigt svarar 48 procent av tonårsföräldrarna i Jönköpings län, att tonåringar generellt dricker oavsett vad deras föräldrar säger.

Forskningen visar att föräldrarna spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder. Det handlar om att inte bjuda tonåringen på alkohol hemma och att konsekvent uttala att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

Det kan många gånger vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till tonåringars drickande. ”Alla andra får ju” är ett klassiskt mantra som – ibland framgångsrikt – upprepas av tonåringar i många diskussioner med de egna föräldrarna. Men inför skolavslutningen är det viktigt att vuxenvärlden står enad och gemensamt säger nej till alkohol bland minderåriga.

Tvärtemot vad man kan tro så är stödet starkt bland ungdomarna själva för att föräldrar ska sätta tydliga gränser när det gäller alkohol. Flera studier visar att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem gällande alkohol.

I Jönköpings län samarbetar alla inom Jönköpings läns förebyggande alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksförebyggande arbete (InsiktUtsikt.nu) kring Tänk om. Syftet är att ge stöd till föräldrar att sätta tydliga gränser kring alkohol.

Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att tydligt markera att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen. Skolavslutningen är ett viktigt tillfälle till vuxet ansvarstagande.

Lars-Eric Fälth
Kommunalråd Aneby kommun och Styrgruppsrepresentant Insikt Utsikt för Aneby, Sävsjö, Vetlanda, Nässjö och Eksjö kommuner

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″

 

 

 

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook